© atv

Arboretum in Kalmthout wint internationale wedstrijd van Britse Royal Horticultural Society: “Alsof je een Oscar wint”

Kalmthout -

De Britse Royal Horticultural Society (RHS) roept het Arboretum in Kalmthout uit tot Partner Garden of the Year 2021 – Overseas Finalist. De plantentuin in Kalmthout wordt zo de Feel Good Garden 2021. Het is de eerste keer dat de RHS deze publiekswedstrijd organiseert.

Conservator-directeur Abraham Rammeloo is trots op deze internationale prijs. “Alhoewel we het een beetje hadden verwacht, waren we toch nog verrast om als finalist uit de bus te komen. Maar wat ons vooral plezier doet, is dat het om een publieksprijs gaat”, onderstreept hij.

Arboretum Kalmthout is al meer dan twintig jaar trotse Partner Garden van de RHS. Dat is een van de meest invloedrijke Britse organisaties als het gaat over tuinen en tuinieren. De RHS is internationaal toonaangevend in het communiceren over tuinieren en beheert ook vijf eigen tuinen in het Verenigd Koninkrijk. Daarenboven werkt de organisatie samen met meer dan tweehonderd tuinen in het Verenigd Koninkrijk en ver daarbuiten onder de noemer RHS Partner Gardens.

Acer palmatum Japanse esdoorns, november 2021.

Acer palmatum Japanse esdoorns, november 2021. © Arboretum Kalmthout

Arboretum Kalmthout is de enige RHS Partner Garden in de Benelux en bevindt zich in goed gezelschap tussen een twintigtal andere overzeese tuinen, zoals de Franse tuinen van Château de Villandry aan de Loire of Hanbury Jardin Botanique aan de Côte d’Azur, de prachtige tuinen van Isola Bella en Isola Madre in het Italiaanse Lago Maggiore, het paleispark Monserrate in Portugal of de tuin Babylonstoren in Zuid-Afrika.

“Als je zo’n prijs in de wacht sleept, is dat niet niks. Voor velen is de RHS onbekend, maar ingewijden en kenners weten hoe belangrijk RHS is, zelfs op mondiaal vlak. RHS organiseert bijvoorbeeld jaarlijks de grootste bloemenshow ter wereld. De Britse koningin is er vaste eregast en tickets zijn binnen de kortste keren uitverkocht. Als je door zo’n gerenommeerde instelling beloond wordt met een eerste prijs, voelt dat aan alsof je een Oscar wint voor beste film”, vindt de Abraham Rammeloo.

Abraham Rammeloo trots op de internationale eerste prijs.

Abraham Rammeloo trots op de internationale eerste prijs.© evdw

Abraham Rammeloo vindt het extra fijn om deze internationale prijs te winnen, omdat het thema van de wedstrijd Feel Good was. Daarmee vestigde RHS de aandacht op de positieve impact die mooie tuinen hebben op mentaal en fysiek welzijn van mensen, en in het bijzonder in periodes van lockdown ten gevolge van de coronacrisis. “Want tuinen zorgen voor frisse lucht, beweging en een ontsnapping in moeilijke tijden”, zegt de RHS.

“Ook wij merkten zowel vorig jaar als dit jaar dat bezoekers een wandeling in de tuin waardeerden. Het was één van de weinige plekken waar individuen, gezinnen en families in een moeilijke periode elkaar toch op een veilige en ontspannen manier konden weerzien. Dat weerspiegelt zich ook in het aantal bezoekers van de plantentuin. We hebben dit jaar nog anderhalve maand te gaan en nu al zitten onze bezoekcijfers boven die van 2019. Onze grote publiekstrekkers bleven uit en dat wil zeggen dat het aantal individuele en familiebezoeken stevig is toegenomen”, geeft Abraham Rammeloo nog mee.

Herfstvijver van het Arboretum Kalmthout.

Herfstvijver van het Arboretum Kalmthout. © Arboretum Kalmthout

Uiteraard wil de plantentuin deze eer delen met het grote publiek. “Als winnaar gaan weldra een bijpassend gedenkplaatje ophangen. Dat kan nog even duren, want we vernamen dat de plaquette nog ergens bij de douanediensten ligt. Bij de prijs hoort ook een professionele fotoreportage”, aldus Rammeloo.

Gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor recreatie- en groendomeinen en voorzitter van Arboretum Kalmthout, bevestigt deze vaststelling. “De Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving van de UA, die gefinancierd wordt door de provincie, onderzocht dit jaar in welke mate mensen de natuur meer opzoeken tijdens coronatijd, en welk effect dit heeft op hun algemene gezondheid en welbevinden. De globale conclusie is dat veel meer mensen tijd hebben en vaker de natuur intrekken. Ze voelen zich daarna fitter, positiever, meer ontspannen, minder angstig én gelukkiger.”

De plantentuin is het jaar rond open, elke dag van 10 tot 17u, met uitzondering van kerstdag en Nieuwjaar. Kinderen kunnen zich op schoolvrije dagen en in de vakanties uitleven met speurtochten bijvoorbeeld. Met de volgende winterspeurtocht Op mini-roadtrip langs maxi-bomen mikt het Arboretum opnieuw op families. Info: www.arboretumkalmthout.be

De tuin van Larch Cottage Nurseries uit Noord-Engeland werd uitgeroepen als algemene winnaar.

De tuin van Larch Cottage Nurseries uit Noord-Engeland werd uitgeroepen als algemene winnaar. © rr

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio