©  Ziekenhuis Geel

Nog geen bezoekverbod in alle ziekenhuizen, wel uitgestelde zorg door personeelstekort

Sinds zaterdag is er in het Brasschaatse ziekenhuis AZ Klina geen bezoek meer toegelaten. De maatregel komt er nadat steeds meer patiënten positief testten op Covid-19. Ook in andere Antwerpse ziekenhuizen ligt de maatregel op tafel, maar is er nog niet meteen sprake van om bezoekers te weigeren.

David Van Turnhout

Bij ZNA (Ziekenhuisnetwerk Antwerpen) is er voorlopig nog geen sprake van een bezoekverbod. Het ziekenhuispersoneel hamert er wel op dat de regels met betrekking tot de mondmaskerplicht en het respecteren van voldoende afstand tot de patiënten strikt van toepassing is én blijft. Om ervoor te zorgen dat iedereen dit naleeft worden er stewards ingezet.

GZA (Sint-Vincentius en Sint-Augustinus) verstrengt voorlopig evenmin de bezoekersregeling. Daar blijft de regel één bezoeker per patiënt per dag. De directie volgt de evolutie van Covid -19 wel op de voet en zal het bezoek bijsturen waar nodig. Tegen het einde van de week wordt de bezoekregeling opnieuw geëvalueerd.

“Ook in de Kempense ziekenhuizen zijn we nog niet van plan om dergelijke maatregelen te nemen”, zegt Josti Gadeyne van Ziekenhuis Geel. “Dat geldt overigens voor alle ziekenhuizen van Ziekenhuisnetwerk Kempen. Ook hier zal er strikter worden gecontroleerd op het dragen van een mondmasker. “Velen denken dat het niet nodig is om afstand te respecteren en een mondmasker te dragen omdat het om een familiebezoek gaat, maar het is net belangrijk om ook bij familie de bezoekregels te volgen”, aldus Gadeyne.

Bij AZ Sint-Maarten in Mechelen ligt het bezoekverbod momenteel wel op tafel, maar er is nog geen beslissing uit de bus gekomen. Deze zou maandagnamiddag vallen.

LEES OOK: Brasschaats ziekenhuis AZ Klina laat geen bezoek meer toe na corona-uitbraak: “Moeilijke beslissing in het belang van onze patiënten”

Uitgestelde zorg

In de meeste Antwerpse ziekenhuizen wordt bepaalde zorg wel uitgesteld door een gebrek aan personeel. Veel zorgverleners zitten thuis in quarantaine door een risicocontact of hebben intussen zelf ook positief getest op corona. “We zitten nu in fase 1B”, zegt Astrid Schoenmaeckers van GZA. “Dat betekent dat we minstens twaalf bedden op intensieve zorg vrijhouden voor Covid-patiënten.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio