Medewerkers van Werkmmaat maken een proefritje op de sollicitatiefietsen. © rr

Werkmmaat en stad Lier stellen twee fietsen ter beschikking van sollicitanten

Lier -

Werkzoekenden zonder fiets of auto slagen er moeilijker in om een geschikte werkplek te bereiken. Sociaaleconomiebedrijf Werkmmaat en de stad Lier stellen daarom elektrische sollicitatiefietsen ter beschikking van werkzoekenden.

Chris Van Rompaey

“We stellen deze sollicitatiefietsen ter beschikking van werkzoekenden die begeleid worden door VDAB, OCMW, Mondiale Werken Lier, Samenlevingsopbouw en andere organisaties die werken met werkzoekenden. Met dit project trachten we een oplossing te bieden voor een veelvoorkomend mobiliteitsprobleem, waardoor de drempel om op zoek te gaan naar werk verkleint voor werkzoekenden uit kansengroepen. Bovendien promoot dit project ook de (elektrische) fiets”, stelt schepen van Tewerkstelling Sabine Leyzen (Open Vld).

1.210 werkzoekenden

“Heel wat mensen die moeilijker werk vinden, zijn laaggeschoold, langdurig werkloos en hebben een migratieachtergrond. In oktober 2021 waren er 1.210 werkzoekenden zonder werk in Lier. Hoewel de werkloosheid in Lier het afgelopen jaar fors afnam met 12,9%, steeg die werkloosheid bij mensen die langer dan twee jaar werkloos zijn in diezelfde periode met 0,7%. Van deze 1.210 werkzoekenden is 20.2% jonger dan 25 jaar, 43.6% is laaggeschoold en 34.4% is van allochtone origine. Bij laaggeschoolden en mensen van allochtone origine zet de daling zich opvallend minder sterk door (2.8%)”.

Schepen van Welzijn Annemie Goris (N-VA) vult aan: “De werkzoekenden kunnen met de elektrische sollicitatiefietsen naar hun sollicitatie of beroepsopleiding fietsen en kunnen de fiets ook gebruiken om de eerste weken naar hun nieuwe job te rijden. Na aanvraag door de trajectbegeleider kan de werkzoekende de fiets rijklaar afhalen aan het Fietspunt van Lier.”

Twee fietsen

“De elektrische fietsen zijn compleet uitgerust met fietstassen, volle batterij, slot en herstelkit. Deze service is gratis. In de opstartfase staan twee fietsen ter beschikking. Indien het initiatief succesvol blijkt, is het de bedoeling om het aanbod van fietsen uit te breiden.”

Het project wordt financieel ondersteund door Bike&Co, een coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk die leasefietsen aanbiedt. Zo creëert Bike&Co over heel Vlaanderen werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, door een kwalitatief aanbod aan bedrijfsfietsen en dienstverlening.

MEER OVER Lier

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio