Ook de naam van de nieuwe gin klinkt lekker: Re‘iese gin. “Geschreven en uitgesproken in het typische Retiese dialect”, zeggen Griet en Bert. 

Ook de naam van de nieuwe gin klinkt lekker: Re‘iese gin. “Geschreven en uitgesproken in het typische Retiese dialect”, zeggen Griet en Bert. © EMA

Re’iese gin met lindebloesem smaakt naar ‘poepegatjes’

RETIE, ARENDONK -

Een horecauitbater in Retie heeft een eigen gin op de markt gebracht die gestookt is met een distillaat van de bloesems van de échte lindeboom van Retie. Door de toevoeging van lindebloesem, citrusvruchten, kersen en bittere amandelen heeft de Re’iese gin een verrassende “fijne snoepsmaak”.

Eddy Meulemans

Wat het Atomium is voor Brussel, is de lindeboom voor Retie. De eeuwenoude linde op de Markt is het gezicht van het ‘lindedorp’. Het natuurmonument is zevenhonderd jaar oud, heeft een stamomtrek van 3,8 meter en een kruindoorsnede van twaalf meter. Uit het reusachtige bladerdek heeft uitbater Bert Geuens (36) van Bistro Tilo in Retie in de lente enkele bloesems geplukt, in een zakje gestopt en mee naar huis genomen. “Met het zakje lindebloesems zijn we naar een ginstokerij gegaan om er onze eigen gin mee te maken: de Re’iese gin, geschreven en uitgesproken in het typische Retiese dialect”, zeggen Bert en zijn vrouw Griet Cools (33) uit Arendonk.

Tonic van Sergio Herman

De Re‘iese gin is gemaakt met een distillaat van de bloesem van de echte lindeboom van Retie. 

De Re‘iese gin is gemaakt met een distillaat van de bloesem van de echte lindeboom van Retie. © EMA

Wat de Re‘iese gin zo bijzonder maakt, is dat er behalve een distillaat van de lindebloesem ook een toets van citrusvruchten, kersen en bittere amandelen aan toegevoegd is. “Deze combinatie maakt dat de gin een fijne snoepsmaak heeft. Hij smaakt een beetje naar die kleine rode snoepjes, in de volksmond bekend als poepegatjes”, zegt Bert. In het café-restaurant in Retie wordt de Re’iese gin geserveerd met een Fever-Tree Tonic: een tonic met mandarijn en kaneel die ontwikkeld werd door de bekende Nederlandse chef-kok Sergio Herman.

Vanaf vrijdag kun je in Bistro Tilo een glas Re’iese gin-tonic bestellen voor 13 euro. Of je kunt een hele fles kopen, mooi gebotteld in een witte stenen kruik van zevenhonderd milliliter. Deze kost 42 euro. “Maar we bieden voor de feestdagen ook een geschenkpakket aan voor 52,5 euro”, zeggen de uitbaters Griet en Bert. “Het pakket bevat behalve een kruik Re’iese gin ook twee flesjes tonic en twee ambachtelijk gebakken lindeboomkoeken van Bakker Jan & Bakker Lowie.”

Stam gedompeld in melkchocolade

De lindeboomkoek is een ambachtelijk gebakken volkoren tarwekoek in de vorm van een lindeboom. 

De lindeboomkoek is een ambachtelijk gebakken volkoren tarwekoek in de vorm van een lindeboom. © EMA

De lindeboomkoek is een eigen streekproduct van Bakker Jan & Bakker Lowie uit de Gildenstraat in Retie. “Het recept is geheim, maar de ingrediënten willen we wel verklappen: volkoren tarwemeel, boter, suiker, eieren, melkchocolade, hazelnootpraliné en vanille”, zeggen de warme bakkers Jan Broeckx en Lowie Cools. “Het is een volkoren tarwekoek in de vorm van een lindeboom, met een pralinévulling ertussen. De stam van de lindeboom is gedompeld in vers gesmolten melkchocolade.”

Covid ‘Seef’ Ticket

Tilo is de Spaanse vertaling van linde. Eerder deze maand kwam Bistro Tilo ook al in het nieuws met een opmerkelijke actie: klanten die voor minstens 30 euro consumeren, krijgen voortaan een Covid ‘Seef’ Ticket cadeau. Bij een volgend bezoek aan de zaak kunnen ze het ticket inruilen voor een Seefbier. Dat is een troebel blond bier van 6,5%. Wie geen bier lust, of liever nuchter blijft, kan het Covid Seef Ticket ook verzilveren met een koffie, thee of frisdrank.

De lindeboom op de Markt is het gezicht van het ‘lindedorp’: hij is zevenhonderd jaar oud, heeft een stamomtrek van 3,8 meter en een kruindoorsnede van twaalf meter. 

De lindeboom op de Markt is het gezicht van het ‘lindedorp’: hij is zevenhonderd jaar oud, heeft een stamomtrek van 3,8 meter en een kruindoorsnede van twaalf meter. © BELGAIMAGE

MEER OVER Handelaars en horeca Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio