Baby Pia is nu vrolijke 3-jarige: gretige kleuter zet eerste stapjes dankzij staprobot in Antwerps revalidatiecentrum

Antwerpen -

Baby – ondertussen kleuter – Pia wordt volgende week 3 jaar. Door haar spierziekte SMA kan ze niet zelfstandig stappen. Sinds deze week krijgt Pia therapie in het Antwerpse revalidatiecentrum TrainM. Ze zet er stapjes met behulp van een staprobot. “Ze wilde direct terug naar de robot gaan”, zegt mama Ellen De Meyer.

Rebecca Van Remoortere

Heel het land leerde de kleine Pia kennen dankzij de solidariteitsactie om voor haar een levensreddend peperduur medicijn aan te kopen. Dat heeft ervoor gezorgd dat Pia ondertussen bijna 3 jaar is en naar school kan. Wandelen kan ze door de spierziekte niet. Wel oefent ze hard bij de kinesist om rechtop te staan. “Dat lukt haar soms al tien seconden. Ze moet leren hoe ze haar spieren moet gebruiken, want ze heeft nooit kracht gezet op die benen. Haar botten worden ook brozer, dus het is belangrijk om kracht op te bouwen”, vertelt mama Ellen De Meyer.

Maar kleine Pia is gretig en wil meer. “De laatste tijd zegt ze vaak dat ze zo graag zou willen stappen. Daarom gingen we op zoek naar een manier om haar daar toch mee te helpen. Die vonden we uiteindelijk in Antwerpen bij TrainM. Dat is een revalidatiecentrum waar patiënten worden geholpen die niet of niet meer kunnen wandelen. Ze doet dat met behulp van hoogtechnologische robots.” Pia ging die robot het afgelopen weekend voor het eerst uittesten.

LEES OOK. Ook baby Pia klaar voor het eerste kleuterklasje: “En eigenlijk ging ze de leeftijd om naar school te gaan niet halen”

Paw Patrol

“Ze kreeg de kleinste robot die beschikbaar is, en werd helemaal opgemeten. De robot werd dan aan haar lichaam aangepast en zo kon ze een half uurtje echte stapbewegingen maken. Ondertussen kon ze kijken naar een filmpje van Paw Patrol. Dat vond ze geweldig.” De robot was een test voor Pia. “We moesten bekijken of dat niet pijn deed en of ze er wel baat bij heeft. Ze moet een deel van haar eigen kracht gebruiken om te stappen en mag de robot niet alles laten doen, maar het ging goed en we willen nu elke week gaan oefenen met de robot.”

Ellen De Meyer, mama van Pia ©  BELGA

“Voor Pia is het belangrijk dat ze haar heupen leert kantelen en leert om gewicht te dragen, omdat ze zo vaak neerzit. Haar houding kan verbeteren door de robot en haar hersenen krijgen ingeprent wat het is om te wandelen. Als ze ooit op een punt zou komen dat ze zelf kan rechtstaan en stapjes kan zetten, weet haar lichaam al hoe het moet.” Pia heeft alvast genoten van haar eerste keer in de robot. “Ze vond het fantastisch. Ze kon er ’s avonds niet over zwijgen en het eerste wat ze de ochtend daarna vroeg, was of we terug naar de robot gingen.”

“Opnieuw is deze behandeling eentje die niet wordt terugbetaald, terwijl het zijn nut wel al heeft bewezen bij veel patiënten.”

Ellen De Meyer, mama van Pia

Weer niet terugbetaald

Zo’n robot van TrainM is niet goedkoop. “Opnieuw is deze behandeling eentje die niet wordt terugbetaald, terwijl het zijn nut wel al heeft bewezen bij veel patiënten. Ik voel me niet comfortabel om de prijzen van TrainM te delen, maar ik ga niet beweren dat het goedkoop is.”

 ©  rr

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio