© Jan Van Der Perre

Nog steeds zwarte pieten in Berchem: actievoerders protesteren aan Sinterklaasstoet

In Deurne en Berchem ging zondag de jaarlijkse Sinterklaasstoet door. Aan die stoet namen ook zwarte pieten deel die helemaal zwart waren. En dat schoot bij sommigen in het verkeerde keelgat. “Dit kan niet meer”, zegt Mirjam Henkens van ‘Kick Out Zwarte Piet België.’

“Zwarte piet is racisme” en “Stop Black face”, stond er zondag te lezen aan de kant van de Sinterklaasstoet in Berchem. In 2021 moet de discussie nog steeds gevoerd worden. Door de straten van Berchem en Deurne trokken een hoop zwarte pieten met volledig zwart geschilderd gezicht. “Maar het wordt pas een kinderfeest voor iedereen als we uitsluitend met roetpieten werken”, zegt Mirjam Henkens

Net zoals twee jaar geleden verzamelde ze met een twintigtal andere bezorgde burgers langs de kant van de stoet. “We protesteren in stilte en vreedzaam want we willen de stoet niet verstoren. We willen met onze actie vooral de aandacht trekken van het districtsbestuur van Berchem. Zij laten zo’n stoet doorgaan in hun district. Als zij niet ingrijpen, gaat de stoet gewoon zo verder de komende jaren.” De stoet wordt georganiseerd door een lokaal comité van vrijwilligers. “Zij doen dat met de beste bedoelingen, maar dit kan echt niet meer.”

Bij de actievoerders waren ook een paar Nederlanders. “In Nederland is het debat eerder en harder gevoerd. Daar staan ze al verder. Ik ben blij dat zij nu ons komen helpen om deze gewoonte ook in België te stoppen.”

De actie verliep zonder incidenten. “Al zei een politieagent in burger ons wel dat we een GAS-boete mogen verwachten. Hij heeft ons gefilmd. Dat was intimiderend”, aldus Mirjam.

 Jan Van der Perre

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio