©  AFP

Lewis Hamilton wint Grote Prijs van Qatar, maar Max Verstappen blijft WK-leider na geweldige openingsrondes

Lewis Hamilton heeft de allereerste Grote Prijs van Qatar gewonnen. De regerende wereldkampioen domineerde de wedstrijd vanaf pole position en zag de zege nooit echt in gevaar komen. Max Verstappen deed wat hij moest doen nadat hij vlak voor de race een gridstraf kreeg: de Nederlander finishte als tweede en blijft zo WK-leider. De twee kemphanen werden op het podium vergezeld door een onverwachte naam: de 40-jarige Fernando Alonso sloeg iedereen met verstomming door derde te worden.

Sam Varewyck

Wat voorafging...

De Formule 1 was voor het eerst te gast in Qatar, maar politiek en regels waren de grote gespreksonderwerpen in het kleine oliestaatje. De confrontatie tussen titelpretendenten Lewis Hamilton en Max Verstappen van vorige week in Brazilië die nog nazinderde, de achtervleugel van Mercedes die in vraag werd gesteld door Red Bull, Verstappen die in de kwalificaties een gele vlag negeerde: er was genoeg om over te spreken.

Er moest natuurlijk ook nog gewoon geracet worden. Lewis Hamilton trok zijn sterke vorm van vorige week door met een nieuwe pole position. Verstappen veroverde de tweede plek, maar negeerde in zijn laatste ronde een dubbele gele vlag. Dat brak de Nederlander zuur op: hij kreeg een gridstraf en zou de race pas als zevende starten, achter Pierre Gasly, Fernando Alonso, Lando Norris, Carlos Sainz Jr en Valtteri Bottas. Die laatste had overigens ook een gridstraf gekregen voor het negeren van een enkele gele vlag.

Hoe verliep de start?

Lewis Hamilton deed wat hij moest doen: hij hield Pierre Gasly en Fernando Alonso af en bleef op de eerste plek rijden. De Brit kon zo meteen een gat slaan met de rest. Max Verstappen deed ook exact wat hij moest doen: de Nederlander schoof meteen op van de zevende naar de vierde plek, al beleefde hij even een schrikmomentje toen hij met de rechterkant van zijn Red Bull de graskant opzocht. Iedereen overleefde de openingsronde.

Hoe kwam de zege tot stand?

Aan Lewis Hamilton viel op het circuit van Losail helemaal niks te doen, zoals vooraf ook verwacht werd door het vermogensvoordeel van de Mercedes. Doordat Verstappen in de openingsrondes zich ook nog langs Alonso en Gasly moest wurmen - iets wat de Nederlander overigens met verve deed - kon Hamilton meteen een mooie kloof slaan. Die hield hij moeiteloos vast in het restant van de race. Verstappen maakte op het einde, zoals verwacht, nog een late pitstop voor vers rubber en kon zo de snelste raceronde en het bijhorende WK-puntje pakken.

Wat onthouden we van deze race?

Er is een nieuwe stap gezet richting de spannendste eindstrijd in jaren. Het verschil tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen bedraagt nu amper 8 punten in het voordeel van de Nederlander. Dat is verwaarloosbaar met nog twee races te gaan. En toch kan het bij de volgende race in Saudi-Arabië, over twee weken, al voorbij zijn: als Verstappen daar in de top twee eindigt en Lewis Hamilton geen punten scoort, dan is Verstappen wereldkampioen.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio