Sietha (r) en andere blues-liefhebbers dansen mét mondmasker op de muziek van de Steven Troch Band. © Patrick De Roo

Blues in Schoten kent bizarre editie, maar mondmasker blijkt niet bestand tegen bluesvirus

Schoten -

Virologen hebben er nog met geen woord over gerept. Toch hebben wij zaterdagavond in Schoten kunnen vaststellen dat het dragen van een mondmasker het bluesvirus niet tegenhoudt. Het stuk textiel was voor sommige fans van het genre zelfs geen beletsel om te dansen, al kan dat ook aan het aanstekelijke ritme gelegen hebben van de Steven Troch Band en The Bluesbones.

Jan Auman

‘Samen veilig blues beleven’. Onder dat motto hadden organisatoren Jef Verhaegen, Frans Stuyck en Frans Bogaert toch maar besloten om de 18de editie van Blues in Schoten niet af te gelasten. “We wilden de geboekte Belgische bands, die we in deze moeilijke tijden willen steunen, en ons trouwe publiek niet in de steek laten. Maar ook wij konden natuurlijk niet om de aangescherpte coronamaatregelen heen”, aldus Jef Verhaegen.

Steven Troch en band waren goed op dreef. Ook zij vroegen een applaus voor de organisatoren. © Patrick De Roo

En dus kwam je De Kaekelaar niet in zonder Covid Safe Ticket op zak en mondmasker op de snoet. Ook binnen was dat de dresscode, waarop de organisatoren zelf vriendelijk controleerden. De politie liet zich niet zien. Bluesliefhebbers durven al eens dwars uit de hoek komen, maar toch hielden de meeste bezoekers zich wonderbaarlijk aan de regels. In de buurt van de toog durfde het mondmasker bij sommigen wel eens wat lager zakken, maar van anarchie was geen sprake.

De grote meerderheid van het publiek van Blues in Schoten hield het mondmasker zelfs op de tribune op. © JAA

Sietha Smits, op stap met vrienden uit Nederland, liet er haar avond niet door vergallen. In haar rockabilly-kleedje en met mondmasker bewoog ze elegant over de dansvloer toen Steven Troch en band een versnelling hoger schakelden. “Hopelijk zijn we hier snel weer van verlost want als dit voortaan bij uitgaan hoort, dan hoeft het niet meer voor mij”, zucht ze.

Dave Reniers, de strafste mondharmonicaspeler van Antwerpen maar vandaag aanwezig omte genieten van collega-muzikanten, vat het bondiger samen: “klote”. En hij voegt er meteen aan toe: “Wel knap van de organisatoren hebben doorgezet en dit ook nog eens prima organiseren”, aldus Reniers, wiens masker lang niet volstaat om zijn imposante baard te verstoppen.

Blueskenner en uitgever Franky Bruneel: “Sommigen geven veel geld uit aan bands, maar vergeten licht en geluid. Dat is bij Blues in Schoten gelukkig nooit het geval. © Patrick De Roo

Ook Bruggeling Franky Bruneel, uitgever van ‘Back to the roots’ het enige Nederlandstalige bluesmagazine in ons land, en Nico De Cock, zanger van top of the bill The Bluesbones, gooien met bloemetjes naar het Schotense trio dat Blues in Schoten ook in deze omstandigheden van de grond kreeg. “Hopelijk worden we ook nog betaald”, knipoogt de zanger uit Begijnendijk.

“Natuurlijk”, verzekert Jef Verhaegen. “We houden woord, ook al kijken we mede door de capaciteitsbeperking van 150 toeschouwers aan tegen een aanzienlijk verlies. Hopelijk krijgen we van de gemeente een beetje steun zodat we er volgend jaar opnieuw op volle kracht kunnen staan. Ik heb hoe dan geen spijt dat we deze Blues in Schoten hebben laten doorgaan. De optredens waren van meer dan degelijk niveau en de sfeer was dankzij de intieme opstelling van de zaal best gezellig.”

Nico De Cock, Edwin Risbourg en Stef Paglia van top of the bill The Bluesbones, die wat later een fantastisch optreden weggaven. © Patrick De Roo

Twee van de drie organisatoren van Blues in Schoten: Frans Bogaert en Jef Verhaegen. © Patrick De Roo

Sietha Smits uit Schoten en vrienden hadden een fijne avond, genietend van de muziek, de pintjesen en elkaar. © Patrick De Roo

Bluesmuzikant en zaterdag toeschouwer: Dave Reniers © Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners