Meer dan veertig Mechelse schoolbesturen bespraken het lerarentekort. © VORM-scholen

Veertig Mechelse schoolbesturen en onderwijspartners zoeken samen naar oplossingen voor lerarentekort

Mechelen -

De directies van alle katholieke scholen in de Mechelse regio zaten deze week samen. Ze bespraken hoe het lerarentekort aangepakt moet worden en deden zelf enkele concrete voorstellen. Zo willen ze jonggepensioneerden aan boord houden en meer zijinstromers aantrekken. Ook laatstejaarsstudenten kunnen een belangrijke rol spelen.

Stijn Van de Sande

Het lerarentekort is nijpend en dat merkt men ook in het katholiek onderwijs in de regio Mechelen. VORM, de overkoepelende organisatie boven 32 basis- en tien secundaire scholen, organiseerde daarom een bijeenkomst voor alle schoolbesturen en -directies. Ook verschillende partners uit het onderwijsveld, zoals de Thomas More Hogeschool, de vakbonden en vertegenwoordigers van het kabinet Weyts (N-VA), schoven mee aan.

“Onze directies en bestuurders voelden zich echt gehoord door de externe partners”, zeggen Francis Van Caer van Kitos Scholen en Ria Marechal van VORM. “En de genodigden waren op hun beurt verheugd de verschillende standpunten vanuit het werkveld zelf te kunnen beluisteren. Zij konden hun ideeën en potentiële oplossingen toetsen met het onderwijs zelf. Dat zorgde voor een erg constructieve overlegavond.”

Manifest

De schoolbesturen deden zelf enkele concrete voorstellen om het lerarentekort aan te pakken. Zo willen ze laatstejaarsstudenten meer praktijkervaring laten opdoen, bijvoorbeeld via een betaalde stage. Directies en beleidsteams zouden ook zelf moeten kunnen beslissen over wie ze kunnen aannemen, zonder strikte regelgeving. Verder willen de scholen het onderwijs ook aantrekkelijker maken voor zijinstromers. En ze willen gemotiveerde jonggepensioneerde leerkrachten aan boord houden door hen onbeperkt te laten bijverdienen.

“Op basis van dit overleg stelt het organiserend comité een manifest op met daarin een reeks voorstellen”, zegt Jos Ghesquiere, voorzitter van VORM. “Dat bezorgen we aan de beleidsmakers en we dagen alle onderwijspartners uit om enkele voorstellen daadwerkelijk te realiseren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners