Enkele kleuters onthullen de steen, die later wordt ingebouwd

Enkele kleuters onthullen de steen, die later wordt ingebouwd © koen fasseur

Basisschool De Rekke krijgt nieuw kleutergebouw met boven turn- en danszaal voor verenigingen

Hoevenen -

Volgend schooljaar moeten de nieuwe kleuterklassen met daarboven een turn- en danszaal gebruiksklaar zijn. Gemeentelijke basisschool De Rekke krijgt er zo zeven kleuterklasjes bij en deelt de sportinfrastructuur met turnverenigingen Edelweiss en Vrank en Vrij.

Enkele kleutertjes mogen de symbolische steen onthullen, die later wordt ingebouwd in het nieuwe complex. Ondertussen zijn de funderingen van het gebouw een feit en maakt de gemeente zich sterk dat in het begin van volgend schooljaar het nieuwe complex operationeel is. 

Dit bouwdossier kent een lange voorgeschiedenis. Tien jaar geleden klopte Vrank en Vrij aan bij het toen pas verkozen gemeentebestuur met de terechte vraag voor een nieuwe turnzaal.

Burgemeester Rik Frans (N-VA): “Als nieuwe bestuur beseften we dat er inderdaad nood was aan nieuwe turnzaal, maar er was helemaal geen financiële ruimte voor. Daarom vroegen en kregen we tijd om na te denken.” De turnverenigingen maakten ondertussen wel plannen om zelf een zaal te bouwen op de vlakbij gelegen Blokwegvelden. Tim Uten spreekt namens de twee turnverenigingen: “Het werd een moeilijke oefening en we kwamen tot de vaststelling dat onze droom om daar een turnhal te bouwen een droom zou blijven.”

3D-impressie.

3D-impressie. © bureau-adam

Nieuw plan

Ondertussen steeg het aantal leerlingen van De Rekke en moest de school dringend uitbreiden. Het lukte de gemeente om drie panden grond te kopen gelegen tussen de school en de Blokwegvelden met een oppervlakte van bijna 8000 m². Dat kostte de gemeente 441.045 euro. Dankzij die aankoop kon de gemeente het bouwen van een nieuwe turnzaal koppelen aan de uitbreiding van De Rekke.

Rik Frans: “Nu begon het denkwerk, want van de bijgekochte grond mochten we maximum 2000 m² bebouwen. Architect Bruno Dekoning van Bureau ADAM haalde de opdracht binnen. Toen daalde het leerlingenaantal en moesten we de plannen bijsturen. Begin dit schooljaar startte bouwfirma De Roey met de realisatie van het aangepaste plan. Aan het project hangt een prijskaartje van bijna 5,5 miljoen euro, inclusief btw.”

3D-impressie.

3D-impressie. © bureau-adam

Brede School

Door te kiezen om de nieuwbouw zowel te laten gebruiken door de school, de turnverenigingen als ook door andere verenigingen kiest de gemeente resoluut voor een Brede School. “Door gemeentelijke gebouwen breed in te zetten ook na de schooluren, zorgen we ervoor dat de infrastructuur zo optimaal mogelijk wordt gebruikt.”

In het nieuwe gebouw komen op de gelijkvloerse verdieping zeven kleuterklassen, verschillende zorgklassen en een eetzaal. Op de kleuterafdeling is er plaats voor een turnzaal, een kleinere danszaal, kleedkamers en sanitair.

Erik Vandewalle

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio