©  Action Images via Reuters

De vernedering te veel: Manchester United ontslaat trainer Ole Gunnar Solskjaer

Manchester United heeft trainer Ole Gunnar Solskjaer ontslagen. Dat heeft de club bekendgemaakt daags na de zware 4-1-nederlaag op het veld van Watford. Ex-speler Michael Carrick neemt voorlopig over als trainer, Manchester United zegt dat het voor de rest van het seizoen een “interimtrainer” zoekt.

Wim Conings

Het bestuur van de club laste na de 4-1-nederlaag tegen Watford een noodvergadering in. Topman Joel Glazer hakte uiteindelijk de knoop door en besliste dat Solskjaer op straat gezet moest worden. De club betaalt hem een ontslagvergoeding van 7,75 miljoen pond. Leicester-coach Brendan Rodgers lijkt op dit moment de grootste kandidaat om Solskjaer op te volgen, al werden eerder ook al Erik ten Hag (Ajax) en Zinedine Zidane genoemd.

“Ole zal altijd een legende blijven bij Manchester United en het is met spijt dat we tot deze moeilijke beslissing zijn gekomen”, luidt het in een mededeling van United. “Hoewel de afgelopen weken teleurstellend waren, mogen ze niet verhullen hoeveel werk hij de afgelopen drie jaar heeft verzet om de basis te leggen voor succes op de lange termijn. Ole vertrekt met onze oprechte dank voor zijn onvermoeibare inspanningen als manager en onze allerbeste wensen voor de toekomst. Zijn plaats in de geschiedenis van de club zal altijd verzekerd blijven, niet alleen als speler, maar ook als een groots man en trainer die ons vele mooie momenten heeft bezorgd. Hij zal voor altijd welkom zijn op Old Trafford als deel van de Manchester United-familie.”

Exit na drie jaar als hoofdtrainer

De 48-jarige Noor was een kleine drie jaar hoofdcoach bij Manchester United, waar hij in december 2018 de Portugees José Mourinho opvolgde. Solskjaer was aanvankelijk interim-trainer maar kon het bestuur overtuigen voor een vast contract. Onder leiding van Solskjaer eindigde Manchester United in de Premier League achtereenvolgens als zesde, derde en tweede. Een prijs won de club niet onder leiding van de oud-spits. Solskjaer voetbalde in zijn loopbaan lange tijd (1996-2007) voor United en sloot er zijn carrière af. Nadien deed hij trainerservaring op bij de beloften van de Engelse topclub, Molde FK in zijn thuisland en korte tijd Cardiff City

United begon nog wel aardig aan het seizoen, maar de topclub is de laatste tijd bezig aan een vrije val. Het team uit Manchester is daardoor afgezakt naar de zevende plaats met een achterstand van twaalf punten op koploper Chelsea. Op zaterdag had Solskjaer zich nog verontschuldigd bij de fans voor de nederlaag bij Watford. “We zijn beschaamd over de manier waarop we hier verliezen”, zij hij toen. “Soms moet je gewoon ‘sorry’ durven te zeggen. De fans steunen onze spelers altijd, wie er ook op het veld staat. We weten dat we aan een slechte reeks bezig zijn, maar dat is nu eenmaal voetbal”, aldus Solskjaer. Eerder dit seizoen leek zijn lot al eens bezegeld na een 0-5-nederlaag tegen Liverpool, maar toen sprak het bestuur alsnog zijn vertrouwen uit in de Noorse ex-spits.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio