Kerstmarkt in Gent. ©  fvv

Gent schrapt eindejaarsevenementen, Winter in Antwerpen gaat voorlopig nog wel door

Wegens het stijgend aantal coronabesmettingen schrapt de stad Gent een hele reeks eindejaarsevenementen. Het gaat om de intrede van Sinterklaas, de Gentse Winterfeesten, het oudejaarsvuurwerk en de nieuwjaarsdrink. In Antwerpen gaan de winterevenementen voorlopig wel door. Het stedelijk crisisoverleg komt volgende week wel nog eens samen voor een evaluatie, omdat de situatie zo snel verandert.

blg, rvre

De beslissing is dan toch gevallen in Gent. Alle evenementen die de stad zelf organiseert en waarvan ze vindt dat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden, gaan niet door. Dat betekent dat de kerstmarkt, waarvan de opbouw woensdag zou beginnen, niet meer doorgaat.

Zaterdag was er overleg tussen de stad en de medische experten. “De situatie is zeer ernstig”, zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). “De cijfers zijn duidelijk. Onze medische experten hameren op het belang om zo veel mogelijk contacten te vermijden. We moeten absoluut onze voorzorgen nemen. Als we inschatten dat het niet veilig kan, dan beter niet.”

Ook de intrede van Sinterklaas zondag, het vuurwerk op oudejaarsavond en de nieuwjaarsreceptie worden afgelast. In plaats van de volledige Winterfeesten, zal er wel een ijspiste zijn met winterbar. Die kunnen wel afgesloten worden, om te controleren op de coronapas.

Situatie Antwerpen

In Antwerpen gaan de festiviteiten van de Winter in Antwerpen met de kerstmarkt en het eindejaarsvuurwerk voorlopig wel nog gewoon door. Het stedelijk crisisoverleg komt volgende week wel nog eens samen voor een evaluatie omdat de situatie zo snel verandert.

“Volgens de nieuwe bepalingen zouden de kerstmarkt en de andere activiteiten van Winter in Antwerpen nog kunnen georganiseerd worden, maar uiteraard verandert de situatie heel snel”, zegt Johan Vermant, de woordvoerder van burgemeester Bart De Wever. “Daarom hebben we beslist om eind volgende week opnieuw samen te komen om een evaluatie te maken, als er meer duidelijkheid is over hoe de curve evolueert en of er bijkomende bovenlokale maatregelen te verwachten zijn. Uiteraard willen we daarbij vooral zorgen dat onze commerciële partners, zoals de standhouders, niet de dupe worden van eventuele wijzigingen.”

Eerder zei de burgemeester al dat een afgelasting rampzalig zou zijn. Hij vreest dat er dan veel festiviteiten achter de gevels zouden plaatsvinden.

In het stedelijk crisisoverleg zetelen de burgemeester, zijn veiligheidsadviseurs, de lokale politie de brandweer, de rampencoördinator, de directeur maatschappelijke veiligheid en de evenementencoördinator.

LEES OOK: Geen extra maatregelen in de provincie, maar weken van de laatste kans

Vastgoed

Jobs in de regio