Bijna 200 bomen gekapt “zonder vergunning” voor padelclub van Niels Destadsbader: “Onverantwoord”

Berlaar -

Aan de terreinen van FC De Weerdt op de Liersesteenweg in Berlaar zijn bijna tweehonderd bomen gekapt. De partij Groen reageert verbolgen omdat er geen vergunning voor was. Volgens de burgemeester zal het project van Viva Padel nu een zekere vertraging oplopen.

Bert Provoost

Koen Kerremans en Brend Van Ransbeeck, gemeenteraadsleden van Groen in Berlaar, reageren in een mededeling verbolgen. “Viva Padel, de padelclub van Niels Destadsbader, opent via een erfpachtovereenkomst over enkele maanden een padelclub op die plek. We staan achter deze oplossing, want zo krijgt ook de voetbalclub een nieuwe infrastructuur in plaats van de versleten kantine van vandaag. Dat de bomen gekapt zouden worden, stond bijna in de sterren geschreven. Maar dat dit nu gebeurt zonder vergunning, is onverantwoord.”

LEES OOK. Niels Destadsbader opent zijn eerste padelterrein op veld van cafévoetbalploeg in Berlaar: “Je mag soms wat risico nemen”

De partij nam foto’s van de gekapte bomen om de situatie aan te kaarten. “Blijkbaar is dit de nieuwe gang van zaken hier in Berlaar. Je kunt bomen kappen zonder vergunning en een loopje nemen met de regels. Het is niet omdat een bekende Vlaming investeringen wil doen op Berlaars grondgebied, dat we als gemeente plots alle regels moeten laten vallen. We pikken dit niet langer en eisen een compensatie van de bijna tweehonderd verdwenen populieren. Anders halen we de doelstellingen van elfduizend extra bomen op het einde van de legislatuur zeker niet”, klinkt het.

 ©  VRT

Rot

Volgens burgemeester Walter Horemans (CD&V) zouden de bomen aanvankelijk gesnoeid worden. “Ze hebben de bomen laten controleren en toen bleek dat bijna alle bomen ziek en zelfs rot waren. Ze snoeien had dus geen zin, het hadden kosten op het sterfhuis geweest”, legt hij uit.

“Viva Padel had in overleg met de gemeente uiteraard een kapvergunning moeten aanvragen, maar daar heeft de club niet op gewacht. Dat heeft gevolgen. Omdat ze nu aan de groene buffer geraakt hebben, moet er alsnog een officiële bouwvergunning aangevraagd worden, inclusief een openbaar onderzoek. Dat zal het project dus wellicht een beetje vertragen, want pas als de vergunning er is kunnen ze voortwerken. Tot op heden werd geen aanvraag ingediend. We gaan de zaak verder bekijken in het schepencollege, ook wat betreft de nieuwe aanplant die de club moet doen met bomen of heesters om de kapping te compenseren.”

Burgemeester Horemans zegt dat de gemeente achter de plannen blijft staan. “Het is een belangrijk project voor de gemeente en voor de voetbalclub, we blijven het dus steunen. Het is wel aan Viva Padel om nu een duidelijk plan voor te leggen, want er zijn al veel wijzigingen gebeurd”, zegt hij.

 © Groen Berlaar

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio