Philippe en Alain bij de Jaguar Type E die je kan kopen. 

Philippe en Alain bij de Jaguar Type E die je kan kopen. © Filip Spoelders

Autosalon bij Art & Classics brengt bezoekers terug naar 1961

Borsbeek -

Bij Art & Classics in Borsbeek loopt van 25 november tot 12 december een autosalon met wagens uit 1961. “Met de innovaties was dit een belangrijk jaar voor de autosector”, zegt Philippe Vanderhofstadt.

Filip Spoelders

Art & Classics brengt kunst en oldtimers samen om fondsen te verzamelen voor zijn vzw 2GO. Hiermee helpt het kanszoekende jongvolwassenen met hun sociale en professionele integratie.

Na enkele expo’s, een lezing en een wijnproeverij zal het voor de autoliefhebbers zeker de moeite zijn om langs de Frans Beirenslaan te komen. “Al gaan we verder dan enkel het tonen van wagens. We brengen de bezoekers terug naar de sfeer van 1961 met reclamespots, muziek, gebruiksvoorwerpen, fietsen en video’s uit dit jaar”, vertelt Alain De Deken van 2GO.

Vijftien oldtimers zullen tegen 25 november bij elkaar komen. “Het gaat om een mix van wagens die zeer lang zijn meegegaan, modellen zoals de Renault 4 waarmee de grootouders, ouders of nonkels gereden hebben, en iconische merken.”

De Triumph TR4 uit 1961.

De Triumph TR4 uit 1961. © Filip Spoelders

Organisator Philippe overloopt enkele van de wagens uit 1961. “Eén van de iconische auto’s is de Jaguar type E. Die is helemaal opgekuist en perfect in orde. De eigenaar zet hem trouwens te koop tijdens ons autosalon voor 200.000 euro. Een vijftal wagen staan te koop waaronder een Citroën Ami 6 en een Alfa Berlina 2600. Andere iconische wagens zijn een Triumph TR4 en een Facel Vega. Van dit model zijn er slechts vijf- tot zeshonderd gemaakt.”

Een Volvo uit 1961.

Een Volvo uit 1961. © Filip Spoelders

Het jaartal voor dit eerste autosalon van Borsbeek is niet toevallig gekozen. “Het is ten eerste precies zestig jaar geleden dat deze wagens op de weg reden. Daarnaast was 1961 door enkele technische innovaties belangrijk voor de autosector. Voor het eerst werden wagens gemaakt met een vijfde versnelling, met schijfremmen en met voor- en achterwielaandrijving.”

Aquarellen

Tijdens het salon worden ook dertien werken en een kalender van kunstenaar Gie Goyvaerts verkocht. Hij maakte aquarellen van auto’s en motoren in een wedstrijdsituatie. “Een deel van de opbrengst van het salon gaat uiteraard naar 2GO om jongeren in moeilijke situaties te helpen. Een paar komen als jobstudent helpen tijdens het evenement”, geeft Philippe mee.

Een tijdslot reserveren voor het autosalon kan via www.2govzw.be.

Eén van de werken van Gie Goyvaerts.

Eén van de werken van Gie Goyvaerts. © RR

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio