Rellen Rotterdam: drie mensen met schotwond in het ziekenhuis

Bij de rellen vrijdagavond in Rotterdam zijn drie relschoppers gewond geraakt door een kogel, zo meldt de politie zaterdagavond. Ze liggen nog in het ziekenhuis.

Bron: BELGA

LEES OOK: Opnieuw onrustig in Nederland: relschoppers gooien vuurwerk naar politie

Tot nu toe was bekend dat twee mensen in het ziekenhuis lagen met een schotwond. De Rijksrecherche onderzoekt of de verwondingen komen door politiekogels.

Het protest tegen het Nederlandse coronabeleid liep vrijdagavond helemaal uit de hand in Rotterdam. Er werd zwaar vuurwerk afgeschoten en brand gesticht. Agenten voelden zich op een bepaald moment zo in het nauw gedreven dat ze eerst waarschuwingsschoten losten en nadien zelfs gericht schoten.

Zo’n 51 relschoppers werden opgepakt, maar de politie verwacht dat dat aantal nog zal oplopen. Ongeveer de helft van de opgepakten is minderjarig. “De relschoppers kwamen uit verschillende delen van het land”, liet de politie verstaan.

De beelden van de rellen worden verder onderzocht. Burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak van “een orgie van geweld” in het Rotterdamse centrum.

 ©  EPA-EFE

Tegen 2G-beleid

Honderden betogers hadden zich vrijdagavond in Rotterdam op de Coolsingel verzameld. Ze protesteerden tegen het zogenoemde 2G-beleid waar de overheid op aan stuurt en waarbij mensen alleen nog maar een coronatoegangsbewijs krijgen wanneer ze gevaccineerd of genezen zijn. De demonstratie was niet aangemeld bij de gemeente, lichtte Aboutaleb toe. De betoging liep rond 20.00 uur uit op rellen.

Vuurwerk en brandjes

Betogers staken vuurwerk af en stichtten brandjes op straat. Vier politiewagens gingen in vlammen op. Brandweerlieden moesten bij het blussen beschermd worden door agenten, aldus Aboutaleb. Ook brommers, prullenbakken en ander straatmeubilair werden in brand gestoken of opgeworpen als barricade. Aboutaleb erkende dat de politie de situatie op dat moment niet in de hand had. Acht ME-pelotons uit het hele land, zo’n vierhonderd agenten, voerden charges uit. Ook werd een waterkanon ingezet.

Overal kogelhulzen op de grond

Agenten voelden zich vrijdagavond volgens de politie zo in het nauw gedreven dat zij schoten losten. Hierbij raakten meerdere mensen gewond. Het zou gaan om waarschuwingsschoten, maar er werd ook gericht geschoten, zei een politiewoordvoerder. “Wat er precies gebeurd is, dat gaan we onderzoeken”, zei de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar, die toevoegde nog meer aanhoudingen te verwachten. Ze onderzoeken ook of de verwondingen zijn gekomen door politiekogels.

Na de 51 aanhoudingen zijn “nog niet alle verdachten van de rellen in beeld”, klinkt het nog. De politie vraagt beelden te delen via de site van de politie.

 ©  AP

Ook journalist aangevallen

De NOS meldt dat er ook bij de politie gewonden vielen, en ook een journalist die door relschoppers belaagd werd raakte gewond. Over de ernst van de verwondingen is echter nog geen duidelijkheid.

De driehoek heeft nog geen concreet beeld van hoe de groepen relschoppers er precies uitzagen. Naast tegenstanders van het coronabeleid zouden er mogelijk ook voetbalhooligans betrokken zijn geweest. Volgens Aboutaleb waren veel aanwezigen uit op onlusten en was er sprake van fors geweld. Agenten werden onder meer met zwaar vuurwerk bekogeld.

Tot 04.30 uur gold er een noodbevel voor het centrum. Dat houdt in dat niemand zich daar mag ophouden. Hetzelfde geldt rondom Rotterdam CS en station Rotterdam Blaak.

Dat er iemand overleden zou zijn, zoals op sociale media rondgaat, kan de politie zaterdagochtend niet bevestigen. Bij de politie en bij de Rijksrecherche, die onderzoek doet naar het schieten van de agenten, “is daarvan geen melding gemaakt”.

“Weerzienwekkend”

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus reageerde zaterdagochtend op de situatie. Hij noemde de rellen in Rotterdam “weerzinwekkend om te zien”. De minister erkende ook dat de coronamaatregelen veel losmaken in de samenleving, en daar moet een stevig debat over kunnen worden gevoerd. “Intimidatie en geweld horen daar niet. Demonstreren is een groot recht in onze samenleving, maar wat we gisteravond hebben gezien is simpelweg misdadig gedrag.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER