Werkmannen Tivolipark bouwen diervriendelijke thuis voor konijntjes Knaagje, Huppy en co

Mechelen -

Alles voor de dieren in Tivolipark in Mechelen en dus mogen konijntjes Knaagje, Huppy en Stippeltje zich verheugen over nieuwe, veel ruimere verblijven. De werkmannen van het park waren bijzonder inventief en ze recycleerden zelfs bloempotten, zitbanken en speeltuigen om voor de konijnen een nieuwe thuis te bouwen.

Sven Van Haezendonck
Myriam Dewael (centraal) met werkmannen en/of verzorgers Ivan Van Capellen, Gert Maes, Lennert De Groof en Dennis Poldervaart in het nieuwe verblijf. 

Myriam Dewael (centraal) met werkmannen en/of verzorgers Ivan Van Capellen, Gert Maes, Lennert De Groof en Dennis Poldervaart in het nieuwe verblijf. ©  Dirk Vertommen

Over de verouderde, veel te krappe hokken voor de konijnen kregen ze in de kinderboerderij van het Mechelse park geregeld opmerkingen van bezoekers. “Terecht”, zegt Myriam Dewael, diensthoofd milieueducatie. “De konijntjes kunnen ronddraaien en dat is het dan. Voor het dierenwelzijn was dat geen goede zaak en als kinderboerderij moeten we toch het goede voorbeeld geven”, legt Myriam uit.

Een groter verblijf voor de konijnen was dus een absolute must. Via de stad sprokkelde het park een budget bij elkaar, zo’n vijfduizend euro. “Onze werkmannen hebben alles zelf gedaan. Het resultaat mag er zijn. Ze hebben echt mooi werk geleverd. Ze mogen er terecht fier op zijn”, zegt Myriam.

De oude hokken zijn erg krap. 

De oude hokken zijn erg krap. ©  Dirk Vertommen

In de nieuwe verblijven kunnen de konijnen veel vrijer rondhuppelen. “We gaan van een vierkante meter naar twaalf vierkante meter. Ook voor de kinderen die onze kinderboerderij bezoeken, is dat natuurlijk leuk. Jaarlijks verwelkomen we hier zo’n tienduizend kinderen voor een rondleiding.”

“Allemaal zelf uitgedokterd”

De nieuwe verblijven beschikken allemaal over een eigen slaaphok en er is zelfs een hok waar de dieren kunnen schuilen tegen de regen of de zon. “Onze werkmannen hebben dat samen met onze verzorgers allemaal zelf uitgedokterd”, zegt Myriam.

Ook de werkmannen zelf zijn tevreden over het werk dat ze leverden. “Wij kunnen onze konijnen nu meer het gevoel geven dat ze in de natuur ook hebben. Ze kunnen vrijer rondlopen, ze hebben gras en er staan dingen om op te kruipen”, vertelt Ivan Van Cappellen.

In de nieuwe verblijven hebben Stippeltje en zijn vrienden veel meer bewegingsruimte. 

In de nieuwe verblijven hebben Stippeltje en zijn vrienden veel meer bewegingsruimte. ©  Dirk Vertommen

Voor de bouw van de nieuwe verblijven hergebruikten ze heel wat materiaal. “De omheining tussen de verblijven is gemaakt uit hout van zitbanken. Palen van speeltuigen die we nog hadden, gebruikten we voor de constructie. Van bloempotten maakten we openingen naar hun hokken”, legt Ivan uit. Op de verblijven ligt er een groendak. “Het geeft toch een extra dimensie aan het geheel. De waterafvoer bevoorraadt de monumentale boom vlak naast de verblijven van water”, vertelt Ivan.

LEES OOK: Jeansbroek beschermt ezel Janneke tegen vervelende steekvliegen

In hun huidige kleine koten, zitten de dieren alleen. In de nieuwe verblijven zitten ze per twee. “Om hen te laten wennen aan de nieuwe situatie laten we hen nu al per twee rondlopen. Zo kunnen we nagaan wie met wie het best opschiet”, vertelt Myriam. Volgende week verhuizen alle konijnen. “Hun hokjes maken we dan groter voor onze cavia’s.”

Voor de bouw van de nieuwe verblijven gebruikten de werkmannen ook materiaal dat ze recycleerden. 

Voor de bouw van de nieuwe verblijven gebruikten de werkmannen ook materiaal dat ze recycleerden. ©  Dirk Vertommen

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio