De Leopoldstraat is een van de wegen die de stad overneemt van de Vlaamse overheid. ©  Dirk Vertommen

Mechelen neemt zes gewestwegen over en geeft ze nieuwe toekomst

Mechelen, Walem -

Door de aanleg van de tangent krijgen heel wat gewestwegen in de stationsbuurt van Mechelen een lokale functie. Daarom draagt de Vlaamse overheid ze samen met nog enkele andere wegen over aan de stad. Mechelen krijgt ook een budget van 710.000 euro om ze onder handen te nemen.

Sven Van Haezendonck

In het voorjaar van 2022 opent de tangent, de nieuwe verbindingsweg tussen de Brusselsesteenweg (N1) en het Douaneplein (N15). Daardoor vervalt de functie van de steenweg tussen de tangent en het Postzegellaan. “We hebben plannen om de omgeving te ontharden en er een Steenweg- en een Postzegelpark te realiseren”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Natuur- en Groenontwikkeling en Openbare Werken.

Dat gedeelte van de Brusselsesteenweg is een van de zes wegen die Vlaanderen overdraagt aan de stad Mechelen. Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld), bevoegd voor Mobiliteit en Openbare Werken, heeft daarvoor het licht op groen gezet. Gelijkaardig is de situatie voor de Colomalaan, waar de stad eveneens een park wil aanleggen.

LEES OOK: Verkeerscirculatie in Mechelse stationsbuurt verandert drastisch in lente 2022

Voor zowel de Coloma- als de Leopoldstraat zijn er plannen voor een tussentijdse herinrichting. ”De overdracht geeft ons de kans om wegen voor doorgaand verkeer om te vormen tot leefbare lokale wegen voor plaatselijk verkeer”, legt de eerste schepen uit. “We zijn heel tevreden. De overdracht laat ons toe om de wegen en pleinen in de stationsomgeving op een kwalitatieve manier opnieuw in te richten”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

Daarnaast draagt de Vlaamse overheid de Battelsesteenweg over. “Dit geeft ons in eerste instantie de kans om de fietspaden opnieuw aan te leggen”, zegt Patrick Princen.

Ook de Spildorenlaan in Walem komt in handen van de stad. De ontharding van de straat moet het natuurgebied Battenbroek versterken. (svh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen