De kleuters turnen sinds vorig schooljaar al in een zijbeuk van de voormalige kerk in de Parkwijk. 

De kleuters turnen sinds vorig schooljaar al in een zijbeuk van de voormalige kerk in de Parkwijk. © Mia Uydens

1,5 miljoen euro om Turnhoutse kerk om te vormen tot kleuterschool

Turnhout -

De groendienst en de kleuterschool in het Stadspark moeten plaats maken voor een nieuwe sporthal. Het stadsbestuur weerlegt de bedenkingen van de ouders over een verhuis naar de voormalige kerk in de Parkwijk.

Wouter Adriaensen

“Naar zo’n aftands gebouw?” “In een stenen woestijn, terwijl we hier zo mooi in het groen zitten…” Er werd gemord aan de schoolpoort van het kleuterschooltje in het stadspark nadat het stadsbestuur haar plannen bekend had gemaakt. Directrice Dorine Stammen probeerde de ouders gerust te stellen. “Maar voor een reactie vanuit de school moet ik je doorverwijzen naar ons bestuur.” Het schoolbestuur van de stedelijke school is het stadsbestuur, dat zelf de beslissing over de verhuis nam.

Les in de gang

“De basisschool in de Parkwijk kampt al enkele jaren met ruimtegebrek”, zegt Turnhouts schepen voor Onderwijs Marc Boogers (Groen). “Dat ligt niet zozeer aan een plotse instroom van leerlingen als wel aan de nieuwe onderwijsmethodes, met onder meer specifieke taalklassen en levensbeschouwelijk onderwijs. Er wordt nu les gegeven in de refter, de lerarenkamer en zelfs de gangen van de school.”

Naast dat plaatsgebrek legde het stadsbestuur het dossier van de nieuwe sportzaal in het stadspark. “De kinderen van de lagere school in de Parkwijk mogen gaan turnen in het nieuwe sportcomplex. Maar in geen van de vier ingediende ontwerpen konden de groendienst en de kleuterschool in het stadspark blijven. Bovendien is het schooltje niet bepaald een modern, duurzaam schoolgebouw.”

Kerk wordt school

De kleuters blijven wel turnen in de Blijde Boodschapkerk in de Parkwijk. Sinds vorig schooljaar wordt daar een zijbeuk gebruikt als turnlokaal. Ondertussen is de kerk ontwijd. “Deze zomer hebben we het gebouw voor vijftig jaar in erfpacht genomen. We investeren 1,5 miljoen euro om het om te vormen tot een hedendaags schoolgebouw met vier klassen, een refter en een lerarenkamer. Tegelijk zal het dienen als polyvalente ruimte voor gemeenschapsactiviteiten waarin buurt en school elkaar ontmoeten.”

Schepen Boogers neemt ook de vrees voor de stenen woestijn weg. “De Parkwijk is een groene wijk, vlak bij het stadspark. Bovendien zullen we ook aandacht hebben voor de buitenaanleg van het schoolgebouw, met onder meer een fietsenstalling en een groene speelplaats. De voordelen van deze verhuis zijn duidelijk: een betere infrastructuur, meer pedagogische kansen, een grotere betrokkenheid tussen school, ouders en buurt.” De school wil graag van de ouders horen wat hun wensen voor de nieuwe school zijn. Als alles volgens plan verloopt, verhuist de kleuterafdeling in de loop van het schooljaar 2023-2024 van het stadspark naar de voormalige kerk.

Een impressie van hoe het nieuwe sportcomplex, waar de kleuterschool voor moet wijken, er uit zal zien.

Een impressie van hoe het nieuwe sportcomplex, waar de kleuterschool voor moet wijken, er uit zal zien. © RR

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio