© BELGA
Kaakslag voor Voetbalbond in zaak matchfixing: makelaars én voormalig bestuur KV Mechelen onterecht geschorst
Opschudding in voetballand: de tuchtstraffen die het bestuur van KV Mechelen en twee makelaars destijds opgelegd kregen voor hun vermeende rol in matchfixing aan het eind van het seizoen 2017-2018 wordt nietig verklaard. De Brusselse rechtbank is van oordeel dat het zestal hun schorsing terecht aanvocht en veroordeeld werd op basis van selectief bewijsmateriaal.
Het bondsparket van de Voetbalbond was destijds stellig: KV Mechelen probeerde aan het eind van het voetbalseizoen 2017-2018 de cruciale degradatiematch tegen Waasland-Beveren te beïnvloeden. Met behulp van twee makelaars - Dejan Veljkovic en Walter Mortelmans - werd een manier gezocht om de uitslag van de match “subtiel” te beïnvloeden.
De twee clubs en dertien personen - makelaars, bestuursleden en een voetballer - moesten zich daarop in 2019 voor de Geschillencommissie Hoger Beroep verantwoorden. Ook al was het strafdossier - het befaamde Operatie Propere Handen (gestart in oktober 2018) - nog niet behandeld voor een strafrechter. Het bondsparket ging destijds op eigen houtje aan de slag met een deel van het (toen nog) lopende strafdossier. Gewezen bondsprocureur Kris Wagner kreeg hiervoor toegang tot 35 stukken van het strafdossier.
Europees voetbal weg
Het leidde tot schorsingen voor makelaars Walter Mortelmans en (de spijtoptant voor het gerecht, maar niet voor de bond) Dejan Veljkovic. Ook enkel bestuursleden van KV Mechelen werden gestraft. KV Mechelen, dat de beker dat seizoen won, mocht het jaar nadien als straf geen Europees voetbal spelen. Tal van betrokkenen vochten die schorsing aan. In beroep bevestigde het BAS, het Belgisch Arbitragehof, echter grotendeels de opgelegde straffen. De kous leek af.
Walter Mortelmans kreeg een schorsing van drie jaar - waarvan twee jaar met uitstel - opgelegd. — © BELGA
Jarenlange schorsingen
Voor Mortelmans en Veljkovic was dit de facto het einde van hun activiteiten als spelersmakelaars. Voor KV Mechelen-bestuurder en medehoofdaandeelhouder Olivier Somers; ex-voorzitter Johan Timmermans, tevens lid van het Uitvoerend Comité van de voetbalbond; financieel directeur Thierry Steemans en bestuurslid Stefaan Vanroy betekende het vonnis het einde van hun officiële functies.
Veljkovic, Somers, Vanroy en Timmermans werden respectievelijk tien jaar geschorst als lid van de voetbalbond, Vanroy kreeg zeven jaar, Mortelmans drie jaar waarvan twee met uitstel. Niemand van hen die de matchfixing ter zitting bekende.
Dejan Veljkovic vocht met succes zijn tuchtstraf van tien jaar aan. — © BELGAIMAGE
Daarmee leek het doek over het tuchtdossier gevallen. Leek het, want het zestal zocht en vond nog één juridische reddingsboei: de burgerlijke rechtbank van eerste aanleg in Brussel, te vergelijken met het Hof van Cassatie in strafzaken. Het vijftal diende een annulatieverzoek in en opperde dat de opgelegde tuchtstraffen nietig verklaard moest worden. Waarom? Omdat er destijds, volgens hen, geoordeeld werd op basis van een selectief aan vermeend bewijsmateriaal.
Thierry Steemans, geflankeerd door zijn advocaat Joris Van Cauter. — © BELGA
Schorsingen vuilnisbak in
Vrijdagochtend kreeg het zestal gelijk. De rechtbank acht hun annulatieverzoek ontvankelijk en gegrond. Concreet betekent dit dat de rechtbank van oordeel is dat ze destijds onterecht geschorst werden. De zaak moet nu terug naar het BAS, dat zich in een andere samenstelling van rechters nog eens moet buigen over de kwestie.
Kaakslag voor Voetbalbond
Het vonnis is een kaakslag voor de Voetbalbond. In tussentijd kunnen de betrokkenen immers de bond dagvaarden. Mortelmans en co hebben de voorbije jaren immers hun job of bestuursfunctie niet meer kunnen uitoefenen. Onterechte broodroof? Zeker in het geval van spijtoptant Veljkovic heeft dit vonnis een cynisch kantje.
Charlotte Kerckhofs en Joris Van Cauter, advocaten van Thierry Steemans, reageren alvast verheugd op het vonnis. “Men heeft destijds snel recht willen spreken. Dat leek niet juist.”
Volgend jaar: strafproces
Het strafdossier rond Operatie Propere Handen, niet te verwarren met deze procedure, is intussen afgerond. Eerstdaags valt de beslissing wie het federaal parket voor de strafrechter wil. Dat proces wordt in 2022 verwacht.
MEER OVER Jupiler Pro League
Spelers komen toe aan stadion Genk: “Eerst ontbijten, dan trainen”
Exit Boniface (?), afscheid van clubiconen en leegloop bij Standard: van deze spelers nemen we na dit seizoen afscheid
Hoe Hugo Cuypers de eerste Belgische topschutter wordt sinds Romelu Lukaku
PORTRET. Nog geen titel, maar Karel Geraerts is wel de kampioen van het kattenkwaad: “Binnen de kortste keren voelde het alsof heel Rome van ons was, geweldig”
MEER OVER VOETBAL
Speelt Romelu Lukaku binnenkort voor… Juventus? “Chelsea denkt aan ruildeal tussen Vlahovic en Lukaku”
Spelers komen toe aan stadion Genk: “Eerst ontbijten, dan trainen”
Exit Boniface (?), afscheid van clubiconen en leegloop bij Standard: van deze spelers nemen we na dit seizoen afscheid
Dat ze alles kapot spelen, heeft niet alléén met geld te maken: Manchester City gaf niet eens zoveel uit aan spelers als Chelsea of Manchester United
Hoe Hugo Cuypers de eerste Belgische topschutter wordt sinds Romelu Lukaku