Een delegatie van De Zilverreiger werd op het landhuis ontvangen. 

Een delegatie van De Zilverreiger werd op het landhuis ontvangen. © Gemeente Bornem

 

 © Gemeente Bornem

1 / 2
thumbnail: Een delegatie van De Zilverreiger werd op het landhuis ontvangen. 
thumbnail:  

De Zilverreiger eindelijk gehuldigd voor vijftigjarig bestaan

Weert -

Een delegatie van De Zilverreiger uit Weert (Bornem) werd door het gemeentebestuur van Bornem op het landhuis ontvangen om het vijftigjarig bestaan te vieren. Het jubileum dateert al van eind 2019, maar door corona kon dit nog niet gevierd worden.

“Het idee om een streekmuseum voor Klein-Brabant in te richten, leefde al voor de Tweede Wereldoorlog”, zei voorzitter Luc De Wachter bij de vijftigste verjaardag. “In de jaren zestig kregen de ideeën vorm. In Weert kwam het schoolhuis van de voormalige woning van de dorpsonderwijzer vrij en dat leek een uitstekend verblijf voor dat nieuwe museum. Op 30 april 1969 werd het streekmuseum van Klein-Brabant plechtig geopend door toenmalig minister van Toerisme Alfred Bertrand.”

Het waren de VVV en de Heemkundige kring die de handen in elkaar sloegen om het museum te realiseren. “Het museum kreeg de naam De Zilverreiger, verwijzend naar de toen al zeldzame en met uitsterven bedreigde vogelsoort aan de waterkant. Het is mooi dat net nu, bij onze vijftigste verjaardag, de grote Zilverreiger weer opduikt in onze streek”, zegt De Wachter.

Ondertussen evolueerde De Zilverreiger naar een vlechtmuseum en dat is uniek in ons land. Vorig jaar werd De Zilverreiger al bij de provinciegouverneur ontvangen om er de titel Koninklijke Maatschappij te krijgen.

De Zilverreiger, aan de Scheldestraat 18 in Weert, is nu in wintersluiting. Zaterdag 5 maart 2022 start het nieuwe seizoen. (gdb)

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio