De actievoerders deelden flyers en witte lintjes uit. © Tommy Maes

Actie Vrouw & Samenleving brengt gevolgen intrafamiliaal geweld op kinderen onder de aandacht

Mol -

Vrouw & Maatschappij hield vrijdagmorgen aan het station van Mol een actie om aandacht te vragen voor de gevolgen van intrafamiliaal geweld op kinderen. De actievoerders deelden flyers en witte lintjes uit om onder meer het noodnummer 1712 bekend te maken bij het brede publiek.

De beweging Vrouw & Maatschappij houdt jaarlijks een witte lintjesactie rond een sociaal thema. Dit jaar vraagt de actie aandacht voor de gevolgen van intrafamiliaal geweld op kinderen. Vrijdagochtend deelde de Molse afdeling van Vrouw & Maatschappij flyers uit. Ook konden pendelaars een wit lintje opspelden. Ook in andere Kempense gemeenten zoals Balen, Geel, Olen en Hoogstraten hield Vrouw & Maatschappij een witte lintjesactie.

“Kinderen die getuige zijn van intrafamiliaal geweld, worden vaak over het hoofd gezien bij het nemen van de juiste maatregelen”, vertelt Ann Smeyers van Vrouw & Maatschappij afdeling Mol. “Maar dat intrafamiliaal geweld heeft een zware invloed op hun ontwikkeling. Hoe kinderen zich gedragen of wat ze zeggen, is meestal een gevolg van de situatie thuis. Daarom pleiten we voor een aanpak op het vlak van preventie, detectie en hulpverlening waarbij het kind centraal staat. Iedereen heeft recht op een geweldloze opvoeding.”

Enkele deelnemers van de lintjesactie aan het station. © Tommy Maes

Ook wil Vrouw & Maatschappij de hulplijn 1712 bekendmaken onder het brede publiek. “Via het nummer 1712 kan je anoniem aangifte doen van een verontruste thuissituatie”, zegt Ann Smeyers. “Ook voor kinderen die op een of andere manier worden geconfronteerd met intrafamiliaal geweld, werkt die hulplijn drempelverlagend. Daarnaast hebben we nog overleg met onder meer de politie en welzijnsinstellingen als CAW en JAC over de aanpak van intrafamiliaal geweld en over het feit dat ze ook de kinderen een stem geven.”

Volgens recent onderzoek van de UGent is het aantal gevallen van intrafamiliaal geweld tijdens de coronacrisis fors toegenomen. Zo heeft 21% van de mannen en 27% van de vrouwen in de eerste lockdown geweld meegemaakt. “In de politiezone Balen-Dessel-Mol was het aantal aangiftes van intrafamiliaal geweld in 2020 met 10% toegenomen”, vertelt Smeyers. “Voor dit jaar zijn er nog geen volledige cijfers, maar tot nu toe gaat het toch om veertig aangiftes. En we vrezen dat het slechts het topje van de ijsberg is. Daarom is het belangrijk om het thema intrafamiliaal geweld onder de aandacht te brengen. Het gaat daarbij niet alleen om fysiek geweld, maar ook om verbaal, psychisch en economisch geweld. En zowel mannen als vrouwen en kinderen zijn er slachtoffer van.”  (Tommy Maes)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio