©  Victoriano Moreno

Voor het eerst sinds lang trad 10CC nog eens op in De Roma in Borgerhout.

Voor het eerst sinds lang trad 10CC nog eens op in De Roma in Borgerhout. © victoriano moreno

1 / 2
thumbnail:  
thumbnail: Voor het eerst sinds lang trad 10CC nog eens op in De Roma in Borgerhout.

RECENSIE. 10CC in De Roma: Perfect gespeeld, vlekkeloos gezongen

10CC. Dat is de gemiddelde hoeveelheid sperma bij een zaadlozing van een volwassen man. Zou u dat ooit geweten hebben mocht er begin jaren zeventig geen band zijn geweest die zichzelf ernaar vernoemd had? Ik alleszins niet.

bart steenhaut

Van de originele groepsleden blijft er vandaag nog ééntje over, maar in De Roma liet Graham Gouldman de glorieperiode van toen herleven met een ingenieus opgebouwde set waar de hits op de juiste momenten hun opwachting maakten.

Gouldman – 75 intussen – is intussen op een leeftijd gekomen die een beetje nostalgie toelaat. Naar de periode dat hij met samen met Kevin Godley, Lol Creme en Eric Stewart de ene na de andere perfect gemaakte popplaat uitbracht. Dat de vier naast multi-instrumentalisten en songschrijvers ook uitstekende producers waren viel eraan te horen. Tussen ’72 en ’78 scoorde de band liefst twaalf hits, waaronder een aantal die ook vandaag nog in het collectieve geheugen gebeiteld staan.

 

 ©  Victoriano Moreno

Eén ervan werd donderdag tot grote vreugde van het publiek al heel vroeg prijs gegeven: The Wall Street Shuffle. Nostalgie, jazeker. Maar tegelijk nog steeds brandend actueel, want zoals beschreven in de tekst, heeft de Britse pond intussen flink aan waarde ingeboet.

Dat hun nummer ook op muzikaal vlak met de tijd meekon, was dan weer de verdienste van de succulente band die zanger-bassist Gouldman om zich heen had verzameld. Vooral Rick Fenn maakte indruk met zijn aan David Gilmour herinnerende gitaarspel. Maar ook de knappe samenzang van de vijf muzikanten gooide hoge ogen.

©  Victoriano Moreno

Op die manier verliep de wandeling richting memory lane best prettig, want – voor de goede orde – platen maken doet 10CC al lang niet meer. De recentste is meer dan een kwarteeuw oud, en flopte als tofu in een vleesrestaurant. Bijgevolg focuste de groep op materiaal uit de glorieperiode, en daar was ook het publiek niet rouwig om. Zeker: er werd beleefd geklapt toen Gouldman Standing Next To Me inzette, een nummer over Ringo Starr uit zijn nieuwste soloplaat. Maar dat was toch vooral omdat iedereen wist dat nadien nog pensioennummers als The Things We Do For Love, Dreadlock Holiday en de onverwoestbare tegelplakker I’m Not In Love zouden volgen. Die zorgden inderdaad voor een fraaie apotheose. Perfect gespeeld en vlekkeloos gezongen, zonder dat er ook maar een tikje routine sloop. En toen moest de laatste toegift – een gebald Rubber Bullets – nog komen.