De Buyst-Kluge beginnen als leider aan dag twee in Zesdaagse, Van Schip en Havik veranderen van strategie

Jasper De Buyst en de Duitser Roger Kluge mogen woensdagavond als leiders aan de tweede dag van de Gentse zesdaagse beginnen. Na de afsluitende ploegkoers van de openingsavond slaagde het duo erin de rest van het pak op één of meerdere ronden te zetten. De verhoopte goede start is dus zeker een feit.

Michiel VerheirstraetenBron: BELGA

“Wij voelen ons nog niet helemaal in topconditie en toch staan we aan de leiding. Dat komt omdat we die eerste avond heel goed indeelden”, vertelt De Buyst. “We maakten gebruik van een gunstige situatie die zich plots voordeed. De favorieten voor de eindzege, Morkov/Hansen en De Ketele/Ghys draaiden in elk nummer het gashendel vol open. Wij deden het een pak rustiger aan en kozen de juiste momenten uit om toe te slaan. Blijkbaar geen slechte keuze. Eigenlijk was het tijdens die eerste avond meteen koersen met het mes tussen de tanden.”

Het Belgisch-Duitse koppel wil de leidersplaats zo lang als mogelijk vasthouden. “We sprokkelden nog niet veel punten en moeten echt wel naar de ronden beginnen kijken, maar dat wisten we op voorhand. Na één nacht kunnen nog zes koppels aanspraak maken op de zege. Ik weet uit ervaring dat dit aantal uitgedund zal worden en dat het in de finale wellicht tussen drie duo’s zal gaan. Wij hopen daar dan nog bij te zijn. Met de punten zullen we dan het onderspit moeten delven tegen De Ketele en Ghys en tegen de Denen. Dus zullen we het op een andere manier moeten doen. Wij zien wel hoe het de komende dagen loopt en passen onze strategie aan waar nodig.

De Buyst won de Zesdaagse van Gent in 2013 en 2014. In 2013 deed hij dat met de Duitser Leif Lampater, in 2014 met Kenny De Ketele.

 

Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik veranderen van strategie

De Nederlanders Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik mochten zich voor de start van de Gentse zesdaagse tot de topfavorieten rekenen, maar op de eerste avond liep het al fout voor de Europese kampioenen. Ze staan al op vijf ronden en kunnen een kruis maken over hun winstkansen in ‘t Kuipke.

“Ik ben mezelf tijdens die eerste avond ongelooflijk hard tegen gekomen. Daar baal ik enorm van. Ik wou hier echt presteren en me laten zien in Gent”, sakkert Van Schip. “In de Zesdaagse van Kopenhagen (waar ze derde werden) liep het wel goed. Daar hebben Havik en ik laten zien dat we waardige Europese kampioenen zijn.”

De piste in Kopenhagen is 250 meter lang, die in ‘t Kuipke slechts 166 meter. “Daar wil ik me niet achter wegsteken. Je moet ook je ding kunnen doen op een kortere piste en dat lukte mij dinsdag dus niet. Misschien is de periode tussen het einde in Denemarken en de start in Gent wat te kort. De tijd om te recupereren tussen die evenementen is wellicht te klein. En het was hier in Gent vanaf dag één oorlog.”

Met vijf ronden achterstand kunnen de Europese kampioenen geen rol van betekenis meer spelen voor de eindzege. “Wij moeten nu omschakelen naar een andere strategie. Wij zijn haar hier gekomen om te laten zien dat wij heel snel kunnen fietsen en dat zullen we zeker doen. We moeten de wonden likken en pieken naar de nevennummers in Gent. En werken naar de Zesdaagse van Rotterdam die er binnenkort zit aan te komen. Daar willen we opnieuw knallen.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio