©  ISOPIX

Kritiek op WK in Qatar is geen gebakken lucht voor Deense voetballers: sponsors maken plaats voor logo’s over mensenrechten

De Deense voetbalploeg zal op het WK in Qatar trainingskleding dragen met daarop boodschappen over de mensenrechten. Twee sponsors van de Deense bond stellen hun ruimte voor de logo’s daarvoor beschikbaar.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

“We zijn altijd kritisch geweest over het WK in Qatar en willen nu de kritische dialoog verder intensiveren. Onze kwalificatie voor het WK willen we gebruiken om aan veranderingen te werken in het land”, zei voorzitter Jakob Jensen van de Deense voetbalbond.

De bond zal ook zo min mogelijk afgevaardigden meenemen naar Qatar en niet aanwezig zijn op promotie-evenementen van de organisatie. “Onze deelname aan het WK betreft alleen een sportieve”, aldus Jensen.

Amnesty International

Qatar kreeg in 2010 het WK toegewezen. Het wordt vanwege de hitte in november en december 2022 gehouden. Er is veel kritiek op de behandeling van de vele migranten die aan de bouw van de stadions hebben gewerkt. Er zouden in de afgelopen tien jaar 6.500 arbeidsmigranten zijn overleden. Amnesty International heeft herhaaldelijk aangedrongen op verbetering van de mensenrechten en arbeidsomstandigheden in Qatar.

De Nederlandse voetbalbond heeft ook laten weten dat het de eindronde wil gebruiken om aandacht te vragen voor de positie van arbeidsmigranten, vrouwen en lhbti’ers in het emiraat.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio