Het stadion van ASV Geel staat er na de stopzetting van de uitbreiding in 2017 al jaren als een verlaten bouwwerf bij. 

Het stadion van ASV Geel staat er na de stopzetting van de uitbreiding in 2017 al jaren als een verlaten bouwwerf bij. © Hans Otten

De Leunen krijgt dan toch zicht op afgewerkt stadion

Geel -

De investeerdersgroep achter de uitbreiding van het stadion De Leunen van ASV Geel engageert zich nu om de werf af te werken. Daarom start het stadsbestuur een participatietraject voor buren en gebruikers van de site.

Hans Otten

ASV Geel speelt momenteel in eerste provinciale. Maar toen de investeerdersgroep Leunen Invest, met onder meer voormalige voorzitters Fons Backx en Jan Tormans in het bestuur, zeven jaar geleden met de bouw van een nieuwe tribune startte, trad de club nog in tweede nationale aan. De ambities mikten zelfs hoger: een doorgroei naar hoogste nationale, een expansie van 8.000 naar 18.500 toeschouwers en allerlei commerciële invullingen zoals een hotel, fitness of kantoren in het stadion. Maar tijdens de ruwbouwfase stokten de werkzaamheden, omdat het stadsbestuur volgens de investeerders te lang talmde met het benodigde ruimtelijke uitvoeringsplan (rup).

Het gevolg is dat de nieuwe tribune er sinds 2017 als een verlaten bouwwerf bij staat. De club zelf speelt nu in een half afgewerkt stadion dat in feite veel te groot is voor een eersteprovincialer. Maar nu komt er toch plots weer schot in de zaak. De investeerdersgroep Leunen Invest engageert zich in overleg met het stadsbestuur en ASV Geel om het project weer op gang te trappen. Voorwaarde is dat de bouwheren eerst een ontwikkelingsvisie uitwerken over hoe het geheel er precies uit moet zien. Daarvoor is nu een studiebureau aangesteld.

Droombeeld

“Als stad willen we de inwoners betrekken in dit traject”, stelt schepen van Ruimtelijk Beleid Bart Julliams (N-VA). “We lanceren daarom eerst een online bevraging om inzicht te krijgen in het huidige gebruik van de sportsite en te peilen naar het droombeeld voor deze plek. Naast sportfaciliteiten behoren ook horeca, een buurtwinkel en kantoren tot de mogelijkheden. Deze inbreng van burgers moet mee richting geven aan de uitwerking van verschillende scenario’s in de volgende fase van het traject.”

Hoe moet de site met het afgewerkte stadion er uit gaan zien? De Gelenaars krijgen eerst hun zeg. 

Hoe moet de site met het afgewerkte stadion er uit gaan zien? De Gelenaars krijgen eerst hun zeg. © Stad Geel

Die ontwikkelingsvisie is nog maar een eerste fase, want die moet later leiden naar het broodnodige rup. Pas wanneer dat klaar is, kunnen de investeerders een bouwdossier indienen om een nieuwe omgevingsvergunning aan te vragen.

Maar ook voetbalclub ASV Geel, dat in feite zelf geen betrokken partij is bij de bouwplannen, kijkt hoopvol vooruit naar een doorstart. Een afwerking van de uitbreiding zou zowel een sportieve impuls als de aanzet tot nieuwe ontwikkelingen kunnen geven. De club droomt onder meer van extra loges en een volwaardig clubrestaurant.

Later volgt er een participatieavond voor omwonenden. De online bevraging loopt nog tot en met 6 december.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio