© Joren De Weerdt

De Wever bezoekt melkveebedrijf in Hove: “Volgende maanden meer duidelijkheid scheppen voor de landbouw”

Hove -

Bart De Wever bezocht woensdag als voorzitter van N-VA melkveebedrijf Bosmanshoeve in Hove. De Boerenbond schetste samen met de zaakvoerders van het bedrijf de uitdagingen en onzekerheden waarmee de sector te kampen heeft.

Filip Spoelders

Met Bart Van der Heyden en zijn vrouw Ilse Van den Broeck is momenteel de vierde generatie van de familie aan de slag op de Bosmanshoeve. Ze runnen een melkveebedrijf met tweehonderd koeien en ze doen aan akkerbouw om het voeder voor hun dieren te telen. “Het bedrijf is opgestart in 1905 door de toenmalige Godshuizen van Antwerpen. In 2001 kregen we de kans om de boerderij te kopen. Maar in 1992 al hebben we de zaak overgenomen van mijn ouders. Toen waren er honderd koeien. Het is niet onze bedoeling om uit te breiden, maar we zullen hard ons best moeten doen om onze huidige situatie te behouden”, schetste landbouwer Bart.

De Wever werd ontvangen door Sonja De Becker, voorzitter van de Boerenbond, en zaakvoerder Bart Van der Heyden.

De Wever werd ontvangen door Sonja De Becker, voorzitter van de Boerenbond, en zaakvoerder Bart Van der Heyden. © Joren De Weerdt

Bart De Wever vroeg uitdrukkelijk naar de bezorgdheden van het koppel voor het voortbestaan van het bedrijf. “Dan gaat het om het verhaal van het stikstof. In 2029 vervalt onze vergunning. Wie weet onder welke voorwaarden we mogen verder doen? Misschien moeten onze veestapel met dertig procent inkrimpen, maar dan kunnen we niet rendabel werken.”

Ook de beschikbare open ruimte in de Antwerpse zuidrand speelt Bart Van der Heyden parten. “We bewerken 120 hectare akker verspreid over zes gemeenten. De druk op de open ruimte neemt maar toe. We hebben deze ruimte nodig voor het voeder.”

Eerst de speenemmer vullen voor het kalfje.

Eerst de speenemmer vullen voor het kalfje. © Joren De Weerdt

Zeker over de stikstof- en de klimaatnormen wil Bart De Wever de volgende maanden vanuit de Vlaamse regering met zijn minister Zuhal Demir, bevoegd voor Omgeving, werk maken van meer duidelijkheid. “Er is veel onduidelijkheid voor deze sector. We moeten de normen halen maar er moet een duidelijk en vooral definitief kader komen. We zullen dit in overleg met de landbouw aanpakken zonder in conflict te gaan. De landbouwers willen een toekomst en investeren niet voor twee jaar. Dit gaat over bedrijven die tientallen jaren draaien. Eigenlijk is dit hetzelfde verhaal als in de chemiesector. Daar willen bedrijven ook investeren, maar ze hebben evenveel onduidelijkheden.”

Sonja De Becker, voorzitter van de Boerenbond, beklemtoonde het menselijke verhaal. “Voor ons zijn de boerderijen niet de bakstenen en de stallen, maar mensen als Bart en Ilse. Families die sinds generaties voor de voedselzekerheid van Vlaanderen zorgen. Ook tijdens de corona was er nooit een probleem met de voedselzekerheid. Daarom vragen we een algemeen kader waarbinnen de bedrijven zich individueel en haalbaar mogen op aanpassen.”

Tijdens de rondleiding ging het er ook ontspannen aan toe. Bart De Wever mocht een kalfje van één dag naar de speenemmer begeleiden. “Ik ben een stadsmens en had me niet kunnen voorstellen dat een kalfje in zo’n iglo verblijft. Ik zag het idyllischer in met een kalfje bij de moeder in de weide.” Ook een glaasje verse melk uit de automaat smaakte. “Ik heb massa’s melk gedronken. Maar vanaf mijn volwassen leeftijd ben ik er mee gestopt. Dit is natuurlijk wel lekker.”

In de Bosmanshoeve wordt twee miljoen liter melk per jaar geproduceerd.

Alle koeien zijn op de boerderij geboren.

Alle koeien zijn op de boerderij geboren. © Joren De Weerdt

Vastgoed

Jobs in de regio