Ludo en Maggie in hun restaurant, Fonduehuisje Die Broederkes. © Joris Herregods

Brouwerij stopt samenwerking met uitbaters Fonduehuisje: “Eerst waren we geschokt, nu opgelucht en blij”

Mechelen -

Ludo (71) en Maggie (73) nemen midden mei volgend jaar na 22 jaar afscheid van hun geliefde Fonduehuisje Die Broederkes in Mechelen. Brouwerij Het Anker zet de samenwerking stop. “Eerst waren we geschokt en boos zelfs, nu vooral opgelucht en blij”, zegt Ludo.

Sven Van Haezendonck

Een bericht van een klant op sociale media sloeg in als een bom. Brouwerij Het Anker liet Maggie en Ludo weten dat de samenwerking na 22 jaar stopt. “Dat kwam hard aan. Ik was er echt niet goed van. Het Fonduehuisje is mijn baby”, zegt Maggie. “Eerst waren we natuurlijk geschokt en boos zelfs, maar nu zijn we vooral opgelucht en blij. Dit is voor iedereen de beste oplossing. Het is mooi geweest”, vertelt Ludo.

“Goede verstandhouding”

Dat de brouwerij op sociale media kopt van jut is, vindt hij niet correct. “De kritiek is compleet van de pot gerukt en uit de context getrokken. We hebben altijd een goede verstandhouding gehad met Het Anker. Sinds onze start is de huur nooit verhoogd”, zegt Ludo. In ruil heeft het paar het pand in de Minderbroedersgang wel compleet gerenoveerd. “Het gebouw verkeerde in slechte staat. Wij hebben er iets moois van gemaakt waar we trots op mogen zijn”, vertelt Maggie.

De zaak is heel authentiek ingericht en tijdens Halloween en kerst is ze altijd prachtig gedecoreerd. © Joris Herregods 

Ludo en Maggie namen het Fonduehuisje zelf in 2000 over van de vorige uitbater. “We hadden zelf Kempenland, een à-la-carterestaurant in Keerbergen. Een jaar hebben we dat gecombineerd, maar daarna zijn we voluit voor Die Broederkes gegaan”, zegt Maggie. Hun zaak in de schaduw van de Sint-Romboutstoren bouwden ze in twee decennia uit tot een begrip in de Dijlestad.

“Het is mijn kindje”

“We hebben hier met veel fijne mensen samengewerkt, maar de jongste tijd was het moeilijk om goed personeel te vinden. Corona heeft ons ook een stukje dood gedaan. Bij de start was ik 69, nu 71. Dat is een verschil”, geeft Ludo aan. Toch kwam de boodschap van Het Anker voor hen als een complete verrassing. “Ik had misschien nog vijf jaar willen doorgaan. Het is mijn kindje”, zegt Maggie.

“We hebben daar alle respect voor, maar ik heb dat kindje indertijd gebaard. Het Fonduehuisje was een concept dat ik zelf heb bedacht en opgestart in 1998”, zegt Charles Leclef van Het Anker. Later liet de brouwerij de uitbating over aan de toenmalige uitbater van De Nonnekes. Van die ondernemer hebben Ludo en Maggie de zaak indertijd overgenomen.

“Wij willen dit op een mooie manier afhandelen, we zijn geen boemannen”, zegt brouwer Charles Leclef. © Joris Herregods

De voorwaarden van de samenwerkingsovereenkomst die destijds werd gesloten, waren volgens de brouwerij niet meer vervuld. “Het Fonduehuisje is nog maar twee dagen per week open. Wij hebben andere plannen met het pand. Welke bekijken we nog. Wij willen dit op een mooie manier afhandelen, we zijn geen boemannen”, vertelt Leclef.

“Ontzettend dankbaar”

Maggie en Ludo gaan nog door tot midden mei 2022. “We hebben een heel goede overeenkomst gesloten met de brouwerij. Het is beter zo beseffen we nu”, zegt Ludo. Al zal Maggie vooral al haar trouwe klanten missen. “Ik ben hen ontzettend dankbaar. We zijn overweldigd door de vele reacties. Dat onze zaak nog altijd weken op voorhand volgeboekt is, maakt me gelukkig”, vertelt ze.

“Er zijn zelfs klanten die ons aanbieden om elders iets op te starten, in Amsterdam en Dubai zelfs. Dat gaan we niet doen. Als het hier in De Broederkes voorbij is, gaan we eerst tijd voor onszelf nemen. We verhuizen naar Keerbergen”, legt Ludo uit. “Als er een deur sluit, gaat er een andere opnieuw open”, zegt Maggie.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio