Joke Roels, met zwarte broek, en het team van Groeistof Westerlo bieden mentale ondersteuning.  

Joke Roels, met zwarte broek, en het team van Groeistof Westerlo bieden mentale ondersteuning.  © rr

Groeistof wil mentale druk bij zorgmedewerkers verlichten: “Beter niet wachten tot tank helemaal leeg is”

Westerlo -

De Groepspraktijk Groeistof uit Westerlo wordt de voorbije weken en maanden steeds vaker gebeld. De organisatie biedt online mentale ondersteuning aan personen en organisaties. “Vooral zorgmedewerkers hebben meer dan ooit nood aan een luisterend oor en advies”, zegt psychotherapeute Joke Roels, de oprichtster van Groeistof. Samen met negen andere coaches begeleidt ze honderden zorgmedewerkers.

Marc Peeters

Nu de vierde coronagolf de zorgsector alweer onder druk zet, wordt het voor directies van ziekenhuizen, woonzorgcentra en thuisverpleging steeds moeilijker om alle posten te bemannen. De uitval is divers, maar burn-out wordt vaak vastgesteld. “Velen hebben er nood aan om te ventileren. De mentale druk weegt door op vele zorgmedewerkers”, weet Joke Roels.

De coaches van Groeistof begeleiden belangstellenden in groep én individueel. De hulpvragen komen van individuele personen, maar ook van directies die hun medewerkers mentale ondersteuning willen aanbieden.

“Thema’s die vaak komen bovendrijven tijdens onze sessies zijn depressie, rouw, traumaverwerking en relatieproblemen. Dat laatste omdat de balans tussen werk en privé vaak zoek is. We merken ook dat pijnpunten die in teams al langer leefden, nog meer opborrelen. Dus zetten we ook in op sessies rond communicatie, leiderschap en werken in team.”

De situatie momenteel is nauwelijks nog te vergelijken met de eerste coronagolf. “Aanvankelijk ging nog iedereen volop in het verweer in de veronderstelling dat het vrij snel achter de rug zou zijn. Nu merken we steeds vaker dat de drive om door te gaan op begint te geraken. Het wordt allemaal wat extremer. Het debat over het al dan niet verplicht vaccineren zorgt voor extra spanningen. Extra moeten werken als een collega uitvalt, het is allemaal niet meer zo vanzelfsprekend.”

Niet afwachten

De coaches van Groeistof krijgen op die manier meer en meer uitgebluste mensen te zien. “En dat is spijtig, omdat het in die fase een stuk moeilijker is om deze personen er weer bovenop te helpen. Het is beter wat vroeger langs te komen dan te wachten tot de tank helemaal leeg is.”

Binnen Groeistof heeft iedere coach zijn of haar eigen expertise. Ook een voedingsexpert maakt deel uit van het team, want ook wat we eten heeft een impact op mentale gezondheid.

“We krijgen heel veel feedback van zorgmedewerkers die deelnemen. Ze voelen zich gehoord en krijgen tools om aan de slag te gaan met hun pijnpunten. Ons coachingtraject is een investering op korte termijn, maar op lange termijn boek je er wel winst mee”, besluit Joke.

Groeistof begeleidt ook medewerkers uit scholen, kinderdagverblijven en bedrijven. Omdat alles online gebeurt, zijn er ook haast geen wachttijden en kan er kort op de bal gespeeld worden.

groepspraktijk.groeistof.be

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio