“Omdat de Afrikaanse keuken voor veel mensen een nieuwe keuken is, maken we ze heel toegankelijk”, zegt Gingia Kaniki Masengo.

“Omdat de Afrikaanse keuken voor veel mensen een nieuwe keuken is, maken we ze heel toegankelijk”, zegt Gingia Kaniki Masengo. ©  Dirk Vertommen

Kizuri laat Mechelen proeven van Afrikaanse keuken: “Ik wilde graag iets doen met mijn Congolese roots”

Mechelen, Putte -

Wie in Mechelen van de Afrikaanse keuken wil proeven, kan voortaan terecht bij Kizuri in De Vleeshalle. Gingia Kaniki Masengo (32) en haar mama Gerda De Pooter (54) zijn er de nieuwste smaakmakers. Het waren Gingia’s roots die haar inspireerden voor deze nieuwe zaak.

Sven Van Haezendonck

In Putte zijn Gingia en Gerda bekend van Mona, de bistro op de Lierbaan die ze samen al meer dan twee jaar uitbaten. “Mama deed er de keuken, ik de zaal. Gaandeweg leerde ik bij in de keuken. Mona is een dagzaak waar we ontbijt, lunch en aperitief aanbieden”, zegt Gingia.

Met Kizuri in de populaire Mechelse smaakmarkt gaat het ondernemende duo een heel andere tour op. “Mijn mama is Belgisch, papa is Congolees. Zelf ben ik een geboren en getogen Mechelse, maar ik wilde graag iets doen met mijn Congolese roots”, vertelt Gingia.

Als ze zelf Afrikaans wilde eten, ging het steevast richting Matonge in Brussel. Ottertrotter in het Tivolipark was voor haar als kind een jaarlijks feest, omdat ze er kon smullen van gebakken banaan. Dat en veel anders lekkers uit de gevarieerde keuken biedt ze nu zelf aan bij Kizuri.

Gingia Kaniki Masengo toont haar Chef’s Favourite. 

Gingia Kaniki Masengo toont haar Chef’s Favourite. ©  Dirk Vertommen

“Omdat de Afrikaanse keuken voor veel mensen een nieuwe keuken is, maken we ze heel toegankelijk. Ze biedt voor elk wat wils: witte of rode rijst, groentjes of vlees, pikant of niet. Al onze gerechten zonder vlees zijn 100% veganistisch en het vlees is halal. Je kunt een plankje met lekkers kiezen om te delen. Of als je graag zelf je schotelt van a tot z zelf samenstelt, zit je bij ons ook goed. Kizuri betekent overigens goed in het Swahili”, legt Gingia uit.

Beignets

Alles is zelf klaargemaakt. Nog zo’n klassieker is de Chef’s Favourite. “Het gerecht met kip, momabesaus, witte rijst, gestoofde groenten en geroosterde pinda’s als topping is typisch Afrikaans. Tijdens het weekend verkopen we ook beignets, een beetje te vergelijken met smoutebollen”, zegt Gingia. Met Kizuri heeft De Vleeshalle in de Huidevettersstraat er alleszins een leuke smaakmaker bij. Hun keuken kun je er ontdekken van dinsdag tot en met zondag.

Mocht je Gingia Kaniki Masengo nog niet kennen, dan is de kans een pak groter dat dit binnenkort wel het geval is. De jongste onderneemster is een van de zestien kandidaten die vanaf december te zien zijn in het nieuwe seizoen van 1 jaar gratis. De winnaar van de Eén-quiz die Thomas Vanderveken presenteert, mag het nettojaarloon van de deelnemers die het meest verdient mee naar huis nemen. “Hoe het afloopt, mag ik natuurlijk nog niet verklappen.”

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio