©  BELGA

België moet winnen om eerste plek op FIFA-ranking te behouden

Na drie jaar en twee maanden als nummer één van de wereld moeten de Rode Duivels vanavond op hun tellen passen. Indien met een vertimmerde ploeg niet wordt gewonnen in de overbodige WK-kwalificatiematch in Wales, kan Brazilië enkele uren later de officieuze titel van beste land ter wereld overnemen.

De Rode Duivels staan sinds het WK 2018, waar ze de Brazilianen klopten en zes van hun zeven wedstrijden wonnen, op de eerste plaats op de officiële ranking van de FIFA. Het voorbije jaar is ­Brazilië fel komen opzetten. ­Afgelopen zomer vergaarden de Brazilianen flink wat punten door de finale te halen in de Copa ­America, terwijl de Rode Duivels op het EK niet verder kwamen dan de kwartfinale.

Beide landen hebben zich vorige week weten te plaatsen voor het WK 2022, maar de 19 op 22 die de Belgen tot dusver neerzetten in hun kwalificatiepoule is minder sterk dan de 34 op 36 die de Brazilianen tegen meer gereputeerde tegenstanders lieten optekenen. Daardoor bedraagt het verschil met de Goddelijke Kanaries op dit moment nog slechts zes puntjes: België staat virtueel op 1.834 punten, Brazilië op 1.826.

Wel al zeker reekshoofd op WK

Door dat minieme verschil volstaat het vanavond voor Brazilië om meer punten te halen dan de Rode Duivels om de nieuwe nummer één te worden. De Brazilianen staan met de topper tegen Argentinië (vanaf 0.30u Belgische tijd) wel voor een zware verplaatsing. Indien een vertimmerde Belgische ploeg onderuit zou gaan op het veld van Wales, volstaat een gelijkspel voor hen om de koppositie over te nemen. Als de Belgen gelijkspelen, heeft Brazilië een zege nodig. Bij een zege van de Rode Duivels in Wales is België automatisch zeker dat het voor de rest van het kalenderjaar nummer één van de wereld blijft.

De wereldranking draait niet alleen om prestige, maar is ook bepalend voor de potindeling van de loting van toernooien die de FIFA organiseert. Door zijn hoge positie op de ranglijst is België nu al zeker dat het op het WK 2022 in Qatar reekshoofd zal zijn. Daardoor kan het in de groepsfase al zeker niet uitkomen tegen Brazilië, Frankrijk, Italië, Engeland, Argentinië, gastland Qatar en een nog te bepalen zevende land. De loting van het WK zal op 1 april plaatsvinden in de Qatarese hoofdstad Doha.(wic)

MEER OVER DE RODE DUIVELS

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio