© BELGA
Belgische olympiërs krijgen dan toch fiscaal gunsttarief voor winstpremie
De Belgische olympische en paralympische atleten die in Tokio een medaille (of een topachtplaats) behaalden, moeten op hun winstpremie slechts 16,5 procent belastingen betalen.
Door een specifieke deal tussen Japan en België dreigden Nina Derwael en andere gelauwerden aanvankelijk tot 50 procent van hun premie te moeten afstaan aan de Belgische schatkist, wat voor stevige ophef zorgde bij de sportieve elite van dit land. Na Londen 2012 en Rio 2016 kregen de succesvolle atleten nog de volle pot uitgekeerd.
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) besloot nu om alle premies voor uitzonderlijke prestaties tot en met 50.040 euro bruto aan een gunsttarief van 16,5 procent te belasten. Hij baseerde zich op de regeling voor jonge sportbeoefenaars, die eenzelfde tarief genieten.
In Tokio was Belgisch goud goed voor 50.000 euro, zilver voor 30.000 euro en brons voor 20.000 euro. De achtste plaats leverde nog 5.000 euro op. De paralympische atleten ontvingen 15.000 euro voor een gouden medaille en de helft voor een bronzen medaille. (mv)
Hoofdpunten
Loena Hendrickx erg ontgoocheld maar strijdvaardig na slippertje op EK: “Straks huilen in het hotel, zaterdag opnieuw vechten”
Het wonderjaar van Loena Hendrickx: van underdog naar topfavoriete op het EK
Jong Genk-trainer Hans Somers legt druk bij Beerschot
Tessa Wullaert voelt zich “unfair” behandeld na nieuwe tweede plaats tijdens Gouden Schoen
MEER OVER Olympische Spelen
Zelensky vangt bot: Russische atleten toch welkom op Olympische Spelen
De Friendship Games: Geheime Spelen om Russische atleten klaar te stomen voor Parijs 2024
Zij dromen nu al van Parijs 2024: deze jonge talenten willen straks schitteren voor ons land op de Olympische Spelen
Saunasessies, waterloading en heel soms een huilbui: waarom gewichthefster Nina Sterckx zes kilo moest afvallen in drie weken