Inge Donckers in Twinkel 

Inge Donckers in Twinkel © Kanyachalao Nattida

Antwerpse opvoedster en mama schrijft boek over natuurlijk opvoeden in kinderdagverblijf: “Tegemoetkomen aan emotionele behoeften van kind”

Antwerpen -

Inge Donckers, mama en opvoedster, gaat uit van een natuurlijke manier van opvoeden. Ze begon dertien jaar geleden als onthaalmoeder omdat geen enkel kinderdagverblijf in de buurt strookte met haar visie. Haar bedrijf groeide uit tot Twinkel, een kinderdagverblijf op het Kiel. In haar boekSamen groeien: natuurlijk opvoeden ook in de kinderopvangbeschrijft ze haar manier van ‘ecologisch en natuurlijk kinderen opvangen’.

Saar Van Olmen

Natuurlijk opvoeden, wat is dat nu precies? “Volgens mijn manier van natuurlijk opvoeden, is het vooral belangrijk dat je tegemoetkomt aan de emotionele behoeften van je kind. We stoppen daarbij veel tijd in hechten en een goede band creëren met het kind.”

Wanneer kinderen bijvoorbeeld de behoefte hebben om te eten, krijgen ze daar in het verblijf de kans toe als dat haalbaar is. Volgens Donckers zorgt dat niet voor minder structuur. “We werken bijvoorbeeld met pictogrammen, zodat de kinderen weten wat er van hen wordt verwacht. En we geven ook aan wanneer er iets praktisch niet kan.”

Ecologisch

Naast de natuurlijke opvoeding wil Donckers haar kinderdagverblijf ecologisch runnen. Zo maakt ze zo veel mogelijk gebruik van herbruikbare luiers. Al gebeurt dat alleen in het verblijf, want als de kinderen naar huis gaan, krijgen ze een wegwerpluier om. Herbruikbare luiers zijn niet goedkoop en voor werkende moeders niet altijd gemakkelijk om allemaal te wassen. “Daarom gaat alles van ons uit”, zegt ze. “De ouders betalen 70 cent voor een volledige dag, ongeacht de hoeveelheid luiers de kinderen gebruiken.”

Maar is dat dan wel ecologisch, al die luiers wassen? “Wij hebben onze research gedaan en het blijkt dat het ecologischer is om de luiers te wassen, dan ze telkens weg te gooien.”

Het boek Samen groeien: natuurlijk opvoeden ook in de kinderopvang. 

Het boek Samen groeien: natuurlijk opvoeden ook in de kinderopvang. © Kanyachalao Nattida

Naar school

Met haar opvoedingsmethode wil Donckers kinderen vooral niet dwingen iets te doen. “Daar geven we ze zelfvertrouwen mee”, zegt ze. “Volgens onze ervaringen doen de kinderen het daarna ook heel goed op school en passen ze zich aan ondanks de andere manier van werken.”

Want inderdaad, op school zullen kinderen wel dingen moeten doen waar ze misschien niet meteen zin in hebben. “Daar gaan Steinerscholen volgens mij beter mee om”, zegt Donckers. “Zij komen de noden van kinderen tegemoet. Als ze geen zin hebben om buiten te spelen, zoeken ze een andere oplossing.”

Donckers vertelt dat de kinderen bij haar leren omgaan met frustraties, omdat ze te horen krijgen waarom er soms ‘nee’ wordt gezegd. Daarnaast wordt er in Twinkel ook niet beloond of bestraft. “Uiteraard geven wij kinderen complimenten, maar we belonen hen bijvoorbeeld niet met een ijsje nadat ze gegeten hebben.”

Bij straffen negeer je volgens Donckers de emotie, leer je iemand schrik aan en geef je aan dat het je niet interesseert waarom iemand op een bepaalde manier reageert. “Maar als een kind iemand slaat bijvoorbeeld, zeggen we dat we dat niet willen, en waarom. Het zou kunnen dat het kind dat opnieuw doet, daarom blijven we het herhalen dat onwenselijk gedrag niet kan. Op lange termijn begrijpt het kind dat en kan het beter met emoties omgaan.”

Volgens Donckers was er bij steeds meer ouders de nood aan haar boek. Ze hoopt dat ze met Samen groeien die nood tegemoet kan komen.

Inge Donckers in Twinkel.

Inge Donckers in Twinkel. © Kanyachalao Nattida

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio