De leerlingen van het Sint-Agnesinstituut en hun leerkracht Sam Staut. 

De leerlingen van het Sint-Agnesinstituut en hun leerkracht Sam Staut. © Dirk Kerstens

Leerlingen Sint-Agnesinstituut organiseren plantaardig kerstdiner voor leerkrachten

Hoboken -

In het Sint-Agnesinstituut in Hoboken organiseert het lerarenkorps elk jaar een kerstdiner. Daar komt telkens vlees en kaas bij kijken. Maar dat wilden enkele leerlingen van het zesde middelbaar anders. De studenten van 6 wetenschappen-wiskunde en wetenschappen-talen kwamen op het idee om een volledig plantaardig etentje te organiseren. Al zag niet elke leerkracht dat zitten.

Saar Van Olmen

Ze heten Yosra, Zarlash, Nazli, Ahmed, Bouchra, Iclal, Youssef, Muhamad, Amelia en Sudenaz. Het zijn enthousiaste jongeren tussen 16 en 18 jaar oud uit Hoboken en Wilrijk. Ze volgen allemaal biologie bij Sam Staut, een leerkracht die haar leerlingen graag informeert over de impact van vleesverwerkende bedrijven op het milieu.

“Met het kerstetentje wilden we dat onze leerkrachten het goede voorbeeld zouden geven om plantaardig te eten”, zegt Nazli. “De meeste leerkrachten en de directie wilden het project graag uitproberen. Al vroegen een paar mensen ook om vlees.”

Voortrekkersrol

Biologieleerkracht Staut vertelt dat de directie niemand tegen de borst wilde stuiten. De leerlingen laten weten dat dit ook zeker niet hun bedoeling is. “We willen gewoon dat de school een voortrekkersrol speelt om actief met ecologie om te gaan”, klinkt het.

De leerkrachten hoeven voor het etentje trouwens niets te doen, de jongeren willen graag voor hen koken en de boodschappen doen.

Maar waarom kiezen voor veganistisch eten? “Papiertjes rapen vonden we te beperkt”, vertellen ze. “Een propere school is niet hetzelfde als een duurzame school. Daarom vonden we het belangrijk om ook dat probleem aan te pakken.”

“Voor ik les kreeg van mevrouw Staut, wist ik nog maar weinig over de impact van vlees eten op het klimaat”, vertelt Bouchra. “Het is ons altijd aangeleerd dat je niet te veel met de auto mag rijden bijvoorbeeld, maar dat is maar een deel van het probleem.” “Duurzaamheid is onze toekomst en we moeten gewoon weten waarover het gaat”, vult Yosra aan.

Klimaatbewust

De leerlingen vertellen dat er door hun leeftijdsgenoten wel gepraat wordt over klimaatbewust leven, maar dat ze de schuld liever op iemand anders steken. “Mensen willen niet toegeven dat ze deel van het probleem zijn. Dat is normaal natuurlijk, maar we vinden het belangrijk dat mensen van onze leeftijd geïnformeerd zijn. Ze kunnen nu iets doen, voor ze vastgeroest zijn in gewoontes”, klinkt het.

De leerlingen hopen alvast dat ze andere scholen en jongeren kunnen inspireren met hun project.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio