In The Neck kun je ook aan de toog genieten van een goed glas wijn. 

In The Neck kun je ook aan de toog genieten van een goed glas wijn. ©  Joris Herregods

The Neck is eerste Mechelse wijnbar met gesloten deur: “Eerst aanbellen, daarna volop genieten”

Mechelen -

Op de plek waar ooit de eerste wijnbar van Mechelen gevestigd was, opent donderdag een nieuwe: The Neck. Deze wijnbar in de Begijnenstraat werkt met een gesloten deur en je moet er aanbellen om binnen te geraken. “Daarna is het volop genieten. We leggen mensen graag in de watten”, zegt Michael Deckers.

Sven Van Haezendonck

Christine Meurs (40) en Michael Deckers (42) houden van wijn en van gasten verwennen. “We droomden er al langer van om daar iets mee te doen”, vertelt Michael. Toen ze ruim twee jaar geleden de kans zagen om het pand te kopen waar ooit wijnbar Unwined gevestigd was, hapten ze toe.

“Het is een oud pand en de verbouwing liep niet van een leien dakje”, zegt Michael. Zoals op veel plaatsen gooide ook de coronacrisis roet in het eten. “Tussendoor hebben we wat wijntjes verkocht. Daardoor kregen we een beter beeld van wat mensen lekker vinden en wat ze goed van prijs vinden. Ondertussen is het pand precies zoals we het willen. Mensen moeten een wauw-gevoel krijgen als ze hier binnenkomen”, vertelt Christine.

Best reserveren

Binnenkomen doe je hier niet zomaar, want de wijnbar werkt met een gesloten deur. “Om binnen te geraken, moet je aanbellen. Wie zeker wil zijn van een plekje kan best reserveren. Op die manier voorkom je ontgoochelingen, want wij merken dat de twee andere wijnbars in Mechelen altijd snel volzitten en we hebben zelf maar zestien plaatsen”, legt Michael uit.

Zelfs aan de muur hangen flessen wijn, als decoratief element. 

Zelfs aan de muur hangen flessen wijn, als decoratief element. ©  Joris Herregods

Al houdt The Neck ook altijd enkele plekjes vrij voor toevallige passanten. “Als er iemand aanbelt, openen we met plezier de deur”, zegt Christine. Voor hun concept lieten Michael en zij zich inspireren door de Amerikaanse speakeasy bars. Die drankgelegenheden ontstonden in de Verenigde Staten tussen 1920 en 1933, toen de verkoop en productie van alcohol aan banden werd gelegd.

“Zo kun je in New York vandaag nog een cocktailbar achter een bakkerij vinden. Die mythische sfeer willen wij in The Neck ook een beetje oproepen”, zegt Michael. Het concept, daar draait voor hen alles om. Om die reden staan ze zelf liever niet in de belangstelling. “Ons concept en de klanten staan centraal. We houden ervan om mensen in de watten te leggen.”

Hapje eten

Zo kun je in de nieuwe wijnbar ook een hapje eten. “Een kaasplankje hoort er uiteraard bij, we serveren hapjes in de stijl van tapas en er staat altijd een groter gerecht op de kaart. De gerechten bereiden we zelf, of wij werken ervoor samen met een traiteur”, vertelt Christine.

Zij werkte een tijdje in Unwined, Michael heeft geen ervaring in de horeca. Beiden combineren ze een voltijdse job met hun droomproject. “Daarom zijn we niet de hele week door open.” In The Neck in de Begijnenstraat 23 ben je donderdag, vrijdag en zaterdag welkom, telkens van 17u tot middernacht.

“Al onze zitplaatsen beschikken over een rugleuning. Comfort vinden we belangrijk”, zegt Michael. 

“Al onze zitplaatsen beschikken over een rugleuning. Comfort vinden we belangrijk”, zegt Michael. © Joris Herregods 

Oh ja, u vraagt zich misschien af waar de naam ‘The Neck’ vandaan komt? “Wij wilden geen wijn in onze naam. Daarom hebben wij gekozen voor de nek van een fles, maar hij kan evengoed staan voor de nek van een gitaar”, zegt Michael. Bij The Neck willen ze een goed glas namelijk combineren met het gepaste streepje muziek.

“Bij popmuziek vinden wij een fruitige, vlot drinkbare wijn passen. Als er jazz speelt, mag de wijn iets complexer zijn en iets meer diepgang hebben. Wij helpen onze gasten graag op weg. Vaak horen wij mensen zeggen dat ze weinig van wijn kennen. Dat is op zich helemaal geen probleem. Als ze maar kunnen zeggen of ze iets lekker vinden of niet. Volop genieten, daar draait het bij ons om”, legt Christine uit.

Zij vond het heel belangrijk om de zaak een artistieke, wat theatrale uitstraling te geven. “Zeker met Nona en het Cultuurcentrum in de buurt.”

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio