Voor Joey (19) is uitstapje in rolstoel van Antwerpse linker- naar rechteroever onmogelijk: “Ronduit gevaarlijk”

Antwerpen -

Ze zou Joey graag wat meer loslaten, vertelt Elke Vandebroek. Hem de dingen laten doen die een negentienjarige wil doen. Alleen, zonder hulp van zijn moeder. Maar dat lukt niet. Als rolstoelgebruiker zit Joey vast op Linkeroever. In een treffend filmpje dat ze op YouTube plaatsten, leggen moeder en zoon de ellendige verbinding tussen beide oevers in Antwerpen bloot.

Elien Van Wynsberghe

Twaalf minuten, zo lang duurt het filmpje waarin Elke en Joey hun poging tot een uitstapje naar rechteroever in beeld brengen. De obstakels beginnen al wanneer de twee hun appartement op Linkeroever verlaten. De stoepranden zijn te hoog. Meermaals komt Joey vast te zitten. “Hij is in het verleden al een paar keer omgevallen”, zegt Elke.

Joey heeft cerebrale parese, een aandoening waardoor hij moeilijk kan bewegen als gevolg van een hersenbloeding die hij kort na zijn geboorte kreeg. Vandaag volgt hij school in het buitengewoon onderwijs, in Diepenbeek, waar hij doorheen de week ook verblijft. Want elke dag met het openbaar vervoer tot daar pendelen, zou een onmogelijke opdracht zijn.

“Vorig jaar onderging Joey nog twee openhartoperaties. Stilaan gaat het beter met hem. Hij wil dus graag meer buiten komen. En ik zou hem graag wat meer willen loslaten, hem zeggen: ‘doe maar’, ‘ga maar naar de cinema of op date’, zonder dat zijn moeder hem moet wegbrengen en komen halen.”

Bekijk hier het integrale filmpje.

Gevaarlijk steil

Maar al wat zich op Rechteroever bevindt, is voor Joey onbereikbaar. Op eigen houtje geraakt hij de Schelde niet over, zo toont hij samen met Elke aan in een filmpje dat hij op zijn YouTube-kanaal plaatste. We zien moeder, zoon en grootmoeder samen een eerste poging ondernemen via de veerdienst die beide oevers met elkaar verbindt.

“Maar bij laagtij is de helling richting het Scheldeveer veel te steil”, vertelt Elke. “Hij kan onmogelijk op eigen houtje naar beneden rollen met zijn rolstoel. Dat is ronduit gevaarlijk. Ik weet wel dat je aan de getijden niets kan doen. Maar hier moet toch een oplossing voor te vinden zijn?”

Joey en Elke.

Joey en Elke. © rr

Daphne Vanhoucke van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust laat weten op de hoogte te zijn van dat probleem. “Zonder assistentie is het voor rolstoelgebruikers moeilijk om de veerdienst te nemen bij laagtij. We zijn ons daarvan bewust. Als de bemanning het opmerkt, dan bieden ze assistentie aan. Gezien de problematiek met de liften van de voetgangerstunnel, bekijken we welke oplossingen mogelijk zijn.”

Want de liften, die vormen het volgende probleem dat Elke en Joey aankaarten. Aan de Sint-Annatunnel zijn deze al een hele tijd buiten gebruik. “Dit is gewoonweg super frustrerend”, zegt Elke. “Vaak gaan we om te winkelen naar het shoppingcenter in Sint-Niklaas. Of we nemen de auto naar het stadscentrum. Maar wil men nu niet juist vermijden dat mensen de auto nemen naar de stad?”

Het Agentschap Wegen en Verkeer wil zowel de liften als de roltrappen renoveren maar vond daarvoor lange tijd geen aannemer. “Sinds 8 november zijn we begonnen met de voorbereidende werken in het kader van een grondige renovatie”, zegt woordvoerder Gilles Van Goethem. “Begin volgend jaar moet de renovatie zelf van start gaan.”

Bij laagtij is het niet mogelijk om met een rolstoel naar beneden te gaan tot aan het veer.

Bij laagtij is het niet mogelijk om met een rolstoel naar beneden te gaan tot aan het veer. © rr

Petitie

Aan de fietserstunnel hebben moeder en zoon die dag ook geen geluk. Ook daar zijn de liften defect. Wat rest is de tram. Maar wie dezer dagen al eens op Linkeroever komt, weet dat de omgeving rondom de tramsporen één grote werfzone is. “Met de rolstoel geraak je niet tot op het perron. Een werkman wilde ons wel helpen maar zei zelf dat het onmogelijk was. Bovendien zit je ook hier met het probleem dat je enkel gebruik kan maken van de haltes bovengronds of de haltes ondergronds waar de liften werken. Ook daar botsten we vaak op problemen.”

Joey met zijn grootmoeder aan het perron van de tram op Linkeroever: vandaag één grote werfzone die niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. 

Joey met zijn grootmoeder aan het perron van de tram op Linkeroever: vandaag één grote werfzone die niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. © rr

Kort samengevat: de oversteek werd een mislukking. Moeder en zoon eindigden hun onderneming in een cafeetje op Linkeroever. Een medebewoner die het filmpje zag, lanceerde intussen een petitie met de vraag om het probleem aan te pakken en nieuwe, moderne liften te voorzien aan de Sint-Annatunnel.

“Ons filmpje is al meer dan 1.400 keer bekeken”, zegt Elke. “Zorg toch gewoon dat de liften betrouwbaar zijn en dat ook mensen in een rolstoel gebruik kunnen maken van de veerdienst. Wij wonen graag op Linkeroever. We zeggen vaak: op vijf minuten zijn we in het centrum van Antwerpen. Maar dat klopt dus allerminst.”

Meer info over de petitie vind je hier
Ook de stoepranden zorgen voor obstakels.

Ook de stoepranden zorgen voor obstakels. © rr

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio