Jens Holbrechts, Cédric Hellemans en Dries Verrept met hun mobiele bar om op events en bedrijfs- en privéfeestjes iedereen met hun arancello kennis te laten maken. 

Jens Holbrechts, Cédric Hellemans en Dries Verrept met hun mobiele bar om op events en bedrijfs- en privéfeestjes iedereen met hun arancello kennis te laten maken. © Bart Roggeman

Chapolino werd geboren op vrijgezellenfeest: “Arancello even populair maken als limoncello”

Boom, Willebroek -

Wat begon als een gek idee voor het vrijgezellenfeest van een van hen, is uitgevloeid in een nieuwe likeur op de Belgische markt. Met Chapolino brengen de drie Antwerpse vrienden Dries Verrept (32), Jens Holbrechts (30) en Cédric Hellemans (26) een arancello op basis van een authentiek Siciliaans recept uit. Hun ambitie: de arancello even populair maken als limoncello.

Om zijn trouwerij iets extra te geven, wilde Jens Holbrechts uit Willebroek graag een ‘signature drink’. In goede vrienden Dries Verrept uit Boom en Cédric Hellemans uit Willebroek vond hij partners in crime. Dat is haast letterlijk te nemen, want hun brouwsel onder de naam Chapolino bevat ook een vette knipoog naar de Siciliaanse ‘cultuur’.

Via een Italliaanse vriend kregen ze het authentieke recept van diens nonna voor arancello in handen, een likeur op basis van appelsienen. “In tegenstelling tot de limoncello, op basis van citroenen, is arancello tot op heden relatief onbekend en ondergewaardeerd bij het grote publiek. Daar willen wij met Chapolino verandering in brengen”, zeggen de drie vrienden.

Dat willen ze doen door die authenticiteit te combineren met een hip, maf jasje. “Door sinaasappels uit de vlaktes van Catanië te gebruiken, gaan we terug naar de roots van Sicilië. Het productieproces verloopt volledig ambachtelijk. Voor onze eerste brouwels hebben we samen met de familie handmatig 2.500 appelsienen geschild”, lachen de drie.

“We gebruiken geen extract of voegen ook geen kleur-, smaak- of geurstoffen toe, alles is puur. Dat kan je zien aan de bovenkant van de fles. Tegen de binnenkant van de fles zet zich een laagje ‘olie’ van de schillen af. Doordat we werken met pure grondstoffen kan het ook zijn dat er enig kleur- of smaakverschil is: wat donkerder of lichter of wat zoeter of bitterder”, verduidelijken de brouwers.

En dat hip, maf(fia) jasje? “Door enkele handelingen die afwijken van het standaardproces geven we er een eigen touch aan. Dat zorgt voor een unieke smaak. Bovendien zijn we op zoek gegaan naar een elegante fles met een passend etiket en logo, evenals bijpassende glazen. De ‘chapo’ die op de flessen prijkt, heeft wat weg van een maffiabaas”, verklaren ze.

Cocktails met arancello in bijpassende glazen.

Cocktails met arancello in bijpassende glazen. © Chapolino

Zo kwam ook de merknaam tot stand. “Een van ons zei na zijn allereerste slok ‘amaai das een pittig bazeke’ - het drankje heeft een alcoholpercentage van 30% - waarop Cédric antwoordde ‘ja, maar wel een klein’”, lachen de heren. De stap naar onze naam was gezet zonder dat we het zelf beseften. Chapolino betekent ‘klein bazeke’. Toegegeven, in feite is het capo, maar we vonden chapo net iets beter klinken. Onze Italiaanse vriend gaf zijn fiat”, knipogen ze.

Cocktails en gelato

Chapolino wil zich profileren als een exclusieve, maar veelzijdige drank. Momenteel is het team volop aan het experimenteren met cocktails en het drietal denkt nog verder. Zo broeden ze ook op de ontwikkeling van bijvoorbeeld pralines, macarons, gebakjes en ‘gelato’ - authentiek Italiaans ijs - met arancello.

“Arancello is iets zoeter en daardoor toegankelijker dan limoncello. Vandaar zijn we rotsvast overtuigd dat dit nog onbeminde drankje kan uitgroeien tot een topper. We zetten er ook een heel verhaal rond op met een mobiele bar waarmee we naar events trekken en die zowel bedrijven als particulieren kunnen afhuren voor feestjes. Daarnaast richten we ons naast de horeca ook op drankenhandels en speciaalzaken zoals Italiaanse traiteurs. Bestellen kan uiteraard ook altijd via onze webshop.”

Bart Roggeman

www.chapolino.com

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio