Wendy en Davy Simons in hun uitgebrande keuken: na de zware ziekte van hun zoon Ricardo hebben ze opnieuw grote pech. © Bert De Deken

Gezin van doodzieke Ricardo (20) heeft opnieuw pech: woning onbewoonbaar na brand tijdens verjaardagsfeestje

Turnhout -

Het gezin van Wendy en Davy Simons uit Turnhout zit opnieuw in de put. Bovenop de slepende ziekte van hun zoon Ricardo (20) zijn ze nu ook tijdelijk hun huis kwijt: het is onbewoonbaar verklaard na een brand in de keuken, tijdens een verjaardagsfeestje. Omdat Davy snel zelf de brandblusser nam, konden ze erger voorkomen. “Waarom zijn wij het altijd die zoiets moeten meemaken”, vraagt Ricardo zich emotioneel af.

Britt Peeters

Wat een mooie dag had moeten worden, draaide afgelopen zondag uit in een drama. Wendy en haar man Davy vierden samen met hun vier kinderen, familie en vrienden de verjaardag van papa Davy, thuis in de Plantijnstraat in Turnhout. Bij het aansnijden van de taart ging het mis.

“We hadden iedereen binnengeroepen voor de taart. Ik had vier stukken aangesneden toen ik plots een vreemde geur rook. Het kwam uit de keuken. Al bij het openen van de keukendeur zagen we de vlammen uit het elektrisch vuur slaan. Niet lang daarna stond de keuken volledig in brand”, vertelt Wendy.

De woningbrand van zondagavond. © Bart Van den Langenbergh

Iedereen liep meteen naar buiten. Davy en Joeri, de vriend van Wendy’s nicht, reageerden alert en haalden brandblusapparaten uit hun auto’s. “Het ergste hebben we kunnen blussen, de brandweer heeft nadien alleen nog nageblust. Volgens hen hebben we door snel te reageren erger kunnen vermijden. Ik was blij om dat te horen, maar het heeft toch een heel grote impact op mij gemaakt”, vertelt een aangeslagen Davy een dag later.

De brand trok oude wonden open: zowel Davy als Wendy werden als kind al slachtoffer van een woningbrand, waarbij ze al hun bezittingen kwijtraakten. “Alles kwam terug”, zegt Davy.

“Ook bij mijn mama, die de brand destijds bij ons heel bewust heeft meegemaakt. Zij was in paniek”, gaat Wendy verder. De oorzaak van de brand zou een plastic zakje zijn geweest dat op het elektrisch kookvuur lag, en vuur heeft gevat. “Het is heel snel gegaan, want een paar minuten voor de brand was ik nog in de keuken. Toen was er nog geen vuiltje aan de lucht.”

Ricardo (midden), zijn broertjes Rafaël en Dilano en ouders Davy en Wendy vorig jaar. Een beenmergtransplantatie heeft ondertussen niet geholpen. © Mia Uydens

Bergaf

Het gezin Simons wordt niet gespaard. Hun zoon Ricardo (20) vecht tegen acute lymfatische leukemie. Het gezin startte vorig jaar een crowdfunding om de ziekenhuiskosten te drukken en benadrukt dat ze nog steeds op zoek zijn naar extra centen. “Want het gaat nog altijd bergaf met Ricardo”, legt Wendy uit.

De jongen kreeg zeven maanden chemo, maar dat mocht niet baten omdat zijn lichaam er immuun voor werd. Vervolgens werd hij twee weken bestraald en onderging hij in april een beenmergtransplantatie. “Maar dat leidde tot een ‘omgekeerde afstoting’: het donorbloed accepteert zijn lichaam niet. Er loopt nu een studie om te onderzoeken welke medicatie Ricardo kan helpen. Zijn toekomst is heel onzeker. Net daarom vieren wij verjaardagsfeestjes de laatste jaren iets uitbundiger, omdat we beseffen hoe kostbaar het leven is en hoe waardevol familie. Ricardo reageerde heel emotioneel na de brand. “‘Waarom zijn wij het altijd die zoiets moeten meemaken? Het kan nooit eens goed gaan’, zegt hij dan”, vertelt Wendy.

De brand trok oude wonden open: zowel Davy als Wendy werden als kind al slachtoffer van een woningbrand, waarbij ze al hun bezittingen kwijtraakten © Bert De Deken

Tijdelijke woning van De Ark

Het gezin kan voorlopig niet meer in zijn huis terecht. Zondagavond mocht de familie op kosten van de stad overnachten in een hotel. Vandaag (maandag, red.) zouden ze een huis van woonmaatschappij De Ark toegekend krijgen, waar ze kunnen verblijven totdat hun huis weer bewoonbaar is. “We hebben geen idee wanneer dat zal zijn. De hele verzekeringskwestie is ondertussen opgestart”, zegt Wendy.

“Het is ook nog afwachten of we vandaag al naar het huis van De Ark kunnen, want die woning is nog volledig blanco. We moeten aan zes bedden, een zetel en stoelen zien te geraken en elektrische toestellen voor in de keuken, want al onze eigen toestellen uit de keuken zijn voor de schroothoop. Er zijn al twee mensen die kledij voor ons willen inzamelen en dat is fijn, maar onze kleren hebben bijna allemaal kunnen vrijwaren. Onze kinderen zijn gelukkig veilig en kunnen bij familie blijven. Dat is voor ons het belangrijkste.”

LEES OOK: Familie start crowdfunding voor behandeling zieke zoon, coronacrisis maakt benefiet onmogelijk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Kempen