©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Experten willen zaalsporten stopzetten en denken aan vermindering toeschouwers buiten

GEMS, de expertengroep die de overheid adviseert, wil een tijdelijke stop van indooractiviteiten in de strijd tegen het coronavirus. Daarnaast wordt er ook gedacht aan een vermindering van het publiek bij outdoorwedstrijden. De Vlaamse Sportfederatie wil er alles aan doen om een tijdelijke stopzetting van indoorsporten te voorkomen: “We zijn koele minnaar van CST of sluiting van kleedkamers, maar willen er alles aan doen zodat Vlaming indoorsport kan blijven beoefenen.”

Thomas Cami, Jonas RosquinBron: Sporza

Woensdag vindt opnieuw een Overlegcomité plaats, en enkele zaken lekten al uit. Bij indooractiviteiten waarbij afstand en het dragen van mondmaskers niet gegarandeerd kunnen worden, pleit GEMS ervoor om dit soort activiteiten drie à vier weken af te gelasten.

Voor grote outdoor sportevenementen wil het GEMS het Covid Safe Ticket inroepen, alsook de mondmaskerplicht en de afstandsregel. Aangezien het bewaren van afstand moeilijk is bij grote sportevenementen, zou er dus wel eens kunnen geschroefd worden aan het toegelaten aantal supporters.

De Pro League had alvast een reactie klaar. “CST, mondmasker én buiten lijken ons voldoende. Het bewaren van afstand lijkt voor ons overbodig. In het begin van het seizoen werden duidelijke afspraken gemaakt, wetende dat er waarschijnlijk een moeilijke herfst zou aankomen. Alsnog verstrengen, lijkt ons niet opportuun”, aldus de Pro League.

“Liever CST en sluiting kleedkamers dan stopzetting”

Ook de Vlaamse Sportfederatie, die meer dan 20.000 sportclubs vertegenwoordigt, ziet het Overlegcomité van woensdag met een bang hart tegemoet. “We zijn voorstander van extra coronamaatregelen – van Covid Safe Ticket tot sluiting van kleedkamers – zolang de Vlaming maar kan blijven sporten in zijn favoriete club. Een verbod van indoor contactsporten is het allerlaatste redmiddel dat op tafel zou mogen liggen.”

De Vlaamse Sportfederatie benadrukt dat sinds 1 november al nieuwe maatregelen van kracht om het indoorsporten en dan vooral de sportevenementen met publiek veiliger te laten verlopen. Zo is de mondmaskerplicht weer ingevoerd in alle gesloten delen van een sportinfrastructuur, tenzij de club het Covid Safe Ticket (CST) gebruikt voor het publiek.

“Wij roepen het Overlegcomité op om met ons in gesprek te gaan om te bekijken wat mogelijk is en niet zomaar voor de meest verregaande oplossing te kiezen. Als mensen op café of restaurant mogen gaan, moeten ze zeker ook kunnen blijven sporten”, zegt Koen Umans, voorzitter van de Vlaamse Sportfederatie.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio