©  EPA-EFE

Opvallend: Louis van Gaal coacht Nederlands elftal vanuit golfkarretje na heupblessure

Dinsdagavond werkt Nederland de levensbelangrijke WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen af. Bij een overwinning is Oranje geplaatst voor het WK, maar bij een nederlaag zou het zelfs nog kunnen wegzakken naar de derde plaats. Al zal Nederland een ongewone voorbereiding kennen op de wedstrijd tegen de Noren.

Thomas CamiBron: De Telegraaf

De bondscoach van het Nederlands elftal fietste zondag namelijk na de training terug naar het hotel, maar toen hij zijn fiets wilde neerzetten gleed hij uit en kwam hij op zijn heup terecht. Na een bezoek aan het ziekenhuis bleek dat hij niet onder het mes hoeft.

“Louis kan niet lopen en zit in een rolstoel. Hij wil er alles aan doen om de wedstrijd van dinsdag te halen”, aldus de woordvoerder van het Nederlandse elftal. Over de diagnose wilde hij niets zeggen. Van Gaal geeft daar later op maandag een toelichting over tijdens de persconferentie. Hij zit dan niet zoals gebruikelijk achter de tafel op het complex van de KNVB, maar praat met de pers vanuit het nabijgelegen spelershotel via een videoverbinding.

Maandagochtend rond 11:30 uur kwam Van Gaal in golfkarretje het veld opgereden voor de training van Oranje. Dinsdag zal Van Gaal zijn team wellicht coachen vanuit een rolstoel.

 

 ©  EPA-EFE

Van Gaal kreeg in 2012 al eens een nieuwe heup. Vijf jaar eerder belandde hij als trainer van AZ al eens in een rolstoel met een gebroken enkel en kuitbeen. Het ging mis toen Van Gaal op de jaarlijkse reünie van de Academie voor Lichamelijk Opvoeding (ALO) een demonstratie polsstokspringen gaf.

Op een persconferentie - weliswaar digitaal in het geval van Van Gaal, Virigl van Dijk was wel fysiek aanwezig - gaf Van Gaal meer uitleg bij het incident. “Het is jammer en erg ongelukkig. Maar het is fysiek en niet mentaal. Lichamelijk is het niet al te best, maar het brein werkt gelukkig nog. Ik heb veel pijn, daarom zat ik tijdens de training in een golfkarretje.”

Maar voor de rest maakt Van Gaal er niet al te veel spel van. “Ik kan alles doen. Er zijn middelen die ter beschikking worden gesteld. Het ziet er niet uit, maar coaching is verbaal.”

Ook aanvoerder Vigil Van Dijk was geschrokken, al onthoudt ook hij vooral het positieve. “We zijn blij dat hij ons toch nog kan leiden. Voor de voorbereiding betekent het vrij weinig. Vanmorgen heeft hij een belangrijke meeting gegeven met Danny Blind. Hij leidt ons nog steeds.’

Over de vraag waarom Nederland het zou redden tegen Noorwegen dinsdagavond, was Van Gaal overigens duidelijk: “Omdat ik denk dat we meer kwaliteiten hebben dan Noorwegen. En iedereen is weer positief gaan denken.” Noorwegen moet het doen zonder sensatie Erling Haaland.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio