Vrijwilligers gaan om de twee weken aan de slag in Goffontaine. 

Vrijwilligers gaan om de twee weken aan de slag in Goffontaine. © rr

Rotary werkt mee aan heropbouw van dorp dat zwaar is getroffen door overstromingen: “Grote voldoening om mensen te helpen”

Hoogstraten, Merksplas -

In de Waalse gemeenten die in de zomer getroffen zijn door overstromingen moet nog heel wat werk gebeuren. Rotary Hoogstraten-Kempen steekt om de twee weken met een groep vrijwilligers de handen uit de mouwen in Pepinster. De vereniging bracht ook de gemeentebesturen van Hoogstraten en Merksplas in contact met het plaatselijke bestuur. Helpende handen zijn nog steeds welkom.

Ronny van den Ackerveken

Rotary-lid Stef Gys ging in de zomer het weggespoelde afval bij de rivieroevers in Pepinster opruimen. “Ik raakte er aan de praat met bewoners van deelgemeente Goffontaine. De brug tussen hun dorp en Pepinster is ingezakt, waardoor ze 17 kilometer moeten omrijden om in de hoofdgemeente te geraken. De mensen zitten in de miserie en weten niet hoe te beginnen om hun huis en tuin op te ruimen. Daarom rijden we sindsdien om de twee weken op zaterdag naar daar met een groep van een vijftiental vrijwilligers, ook niet-leden van Rotary, om te helpen.”

“Intussen zijn we al in aantal huizen aan de slag geweest”, zegt Stef Gys. “Het gaat verder dan opruimen, ook het vochtig geworden bezetsel en hout moet verwijderd worden. Op een dag tijd hebben we een volledig huis gestript. Via twee plaatselijke contactpersonen weten we waar de nood het hoogst is. Zo hebben we al enkele gezinnen een wasmachine of een kachel kunnen geven via een van onze sponsors.”

Woningen worden gestript om weer te kunnen opbouwen.

Woningen worden gestript om weer te kunnen opbouwen. © rr

Faciliteiten

Begin deze maand brachten de Hoogstraatse burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft) en de algemeen directeur van de gemeente Merksplas een bezoek aan Goffontaine. “Het grootste probleem voor de gemeente Pepinster is het afval wegbrengen”, legt Walter Deburchgrave uit. “We hebben Hoogstraten en Merksplas bereid gekregen om te helpen het afval af te voeren naar een plaatselijk depot. Medewerkers van de technische dienst van beide gemeenten gaan binnenkort drie dagen naar ginder om te helpen, want Pepinster heeft de faciliteiten niet meer.”

 

 © rr

Voldoening

Als al het afval is opgeruimd, stopt het verhaal voor Rotary Hoogstraten-Kempen niet. “De volgende stap is het heropbouwen”, vertelt Stef. “De plaatselijke vakmannen zijn zelf getroffen door de overstromingen of overbevraagd. Een nog embryonaal idee is om te zoeken naar gepensioneerde vakmannen die twee huizen in orde willen brengen. Maar ook voor andere klussen is hulp steeds welkom. Zo lang ik minstens tien personen mee krijg, rijd ik om de twee weken naar ginder.”

“Op deze manier is de betrokkenheid groter dan geld geven”, zegt Walter. “Het geeft een grote voldoening om mensen te helpen en weer moed te geven. Als hun woning is gestript, kunnen ze beginnen heropbouwen. We blijven mensen motiveren om mee te gaan helpen.”

Wie Rotary Hoogstraten-Kempen wil helpen, kan mailen naar watersnood@rotaryhoogstraten.com

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio