Antwerp Giant Jean-Marc Mwema gedegouteerd door Aalsterse zwarte pieten: “Mijn Amerikaanse ploegmaats wisten niet wat ze zagen”

“We waren extra geprikkeld door onze verontwaardiging van de cheerleaders in blackface,” zei Jean-Marc Mwema op Instagram na de zege van Telenet Giants Antwerp in Okapi Aalst. Die kreeg op Insta nog een vervolg met een reactie van Okapi Aalst.

Patrick Ceulemans

LEES OOK: Okapi Aalst betreurt polemiek na kritiek van Mwema: “Zwarte piet is voor ons niet gestoeld op racisme”

“Tijdens de opwarming van de partij Okapi Aalst-Antwerp Giants dansten er in een bruisend Forum van Aalst vijf cheerleaders op het parket. Twee daarvan in totale Zwarte Piet-outfit, inclusief zwarte krullen. Mijn Amerikaanse ploegmaats wisten niet wat ze zagen. In de VS is dit heel omstreden. Ik ben benieuwd hoe de Amerikaanse Aalstenaars hierover denken. Dit alles blijft totaal fout, zeker anno 2021,” gaf Jean-Marc Mwema op sociale media mee.

 

 ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Sven De Smet (clubverantwoordelijke communicatie, pr en sociale media bij Aalst) verdedigde het optreden van de clubcheerleaders in zijn reactie op de post van Mwema: “Traditie is zo zwart als roet, ook in 2022 zal het zwarte piet zijn. En vragen we onze fans om ook als piet te komen, de echte. In Aalst doen we niet mee aan de hysterie van een extreme kleine minderheidsgroep.”

“Sorry, Sven, dat we ons ongemakkelijk voelen bij jullie trots op een traditie. Een die gebaseerd is op racisme. Een die heel simpel bij te sturen is. Een die totaal onlogisch is (tenzij je een aanhanger van racisme bent). ‘Our bad’, onze fout”, antwoordde Mwema ironisch.

 

Meer basketbal

MEER OVER Telenet Giants Antwerp

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio