©  AFP

 

 ©  REUTERS

 

 ©  AP

 

 ©  AFP

 

 ©  EPA-EFE

1 / 5
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  

We gaan naar Qatar! WK-ticket is binnen voor de Rode Duivels na logische zege tegen Estland

Het is binnen. De Rode Duivels zijn groepswinnaar in hun kwalificatiepoule en hebben hun ticket voor het WK in Qatar beet. In het beslissende duel tegen Estland hadden de Belgen geen problemen: 3-1. Een sterke Kevin De Bruyne regisseerde, Carrasco scoorde heerlijk en Benteke was gretig als spits. Big Ben deed de klokken luiden. Toch een feestje.

LEES OOK: ONS OORDEEL. Eén absolute ‘heerser’ bij de Belgen, Jason Denayer krijgt laagste punten

Bestel maar nieuwe Belgische vlaggen en vul uw spaarpot al voor verse Panini-stickers. Het is nog een jaar, maar laat ons nadenken wie het WK-lied zou kunnen maken. Een traditie die we graag in ere willen herstellen. Nog eens Will Tura of toch eerder de Romeo’s? Een tekst hebben we al: De Rode Duivels gaan naar Qatar. Al wie geen geweten heeft mag mee...

Ja, er zal nog héél veel geschreven worden over de mensenrechten in het woestijnland, maar de Duivels verdedigen in 2022 onze sportieve belangen op het wereldkampioenschap. In de beslissende kwalificatiematch tegen Estland deden ze dat voor de rust alvast met verve. Ze dartelden in een speeltuin met 83 procent balbezit. Het debacle van de Nations League leek afgesloten.

Castagne in defensie

Om dat WK-ticket af te dwingen tegen de nummer 105 op de FIFA-ranking nam bondscoach Roberto Martinez geen risico’s. Youngsters als Faes en Vanzeir zaten in de tribune en het enige experiment was Timothy Castagne aan de rechterkant van een driemansdefensie. Geen Boyata of Dendoncker dus. Het verliep goed, maar de tegenstand was uiteraard matig.

De andere keuzes waren voor-de-hand-liggend. Benteke als vervanger voor de geblesseerde spitsen Lukaku en Batshuayi was te verantwoorden en de aanvaller had honger. Bij een groot toernooi valt hij vaak af, maar nu kon hij zich tonen. Voor de pauze versierde Benteke alvast vier grote kansen. Een keer kopte hij op de paal, doelman Igonen redde twee maal, maar dan deed Big Ben toch de klokken luiden. De Estse keeper grabbelde naast een voorzet van Carrasco waarna Benteke binnen duwde. Toch ook al zijn 17de interland-goal.

 

 ©  BELGA

Het moet gezegd dat de aanvoer ook uitstekend was. Thomas Meunier, Hans Vanaken en Kevin de Bruyne waren gekomen om zich te amuseren en vooral King Kev stuurde de ploeg vanuit de controletoren. Heerlijk zweefde zijn crosspass die de pre-assist voor de 1-0 was. Het was zonde dat de Duivels niet meer scoorden in deze masterclass passing.

Dat lag ook een beetje aan Eden Hazard. De bankzitter van Real Madrid was voor de 51ste keer kapitein en evenaarde zo Jan Ceulemans, maar de scherpte ontbrak. De nummer 10 startte wel veel acties, helaas kenden die te weinig een goed vervolg. Typerend was hoe Hazard het verknoeide toen hij alleen op de doelman afging. Dat verliep simpelweg te traag. Het publiek in het Boudewijnstadion - onder wie veel kinderen - droeg hem wel op handen, maar in de tweede helft werd Eden toch vervangen. Straks in Wales een nieuwe kans.

Toch weer tegengoal

Op dat moment stond het wel al 2-0. Een doelpuntenfestijn werd het niet, maar na de pauze namen de Duivels toch afstand van het kneusje. Benteke bleef bikkelen en toen hij een balletje aflegde naar Yannick Carrasco pegelde die de geruststellende 2-0 in de winkelhaak. De Belgen scoorden nu sowieso al in 41 matchen op rij, maar wat zullen ze straks waard zijn op het WK. Zit die hoofdprijs er nog in? Aan Kevin De Bruyne zal het alvast niet liggen. Hij regisseerde en dirigeerde. Als King Kev draait, speelt de nationale ploeg mee met de groten. Daarnet waren we trouwens nog zijn vrijtrap op de kruising vergeten.

Het pijnpuntje blijft onze afweer. Jammer genoeg kregen we ook nu een doelpunt binnen toen we wat minder attent waren. Er kwamen meer Esten opzetten en toen Denayer en Vertonghen even wat minder attent waren, was Courtois gevloerd. Toch een aandachtspunt. Tegen deze rivaal werd dat uiteraard nog rechtgezet toen De Bruyne - weer hij - Thorgan Hazard de 3-1 aanbood. Alexis Saelemans krulde nog de 4-1 binnen met zijn buitenkantje, maar die treffer werd afgekeurd voor offside.

 

 ©  REUTERS

Het kon de pret niet derven. Koning Filip op de tribune glimlachte breed en het publiek ging op de banken staan toen ook Charles De Ketelaere mocht invallen. Voor de vijfde keer op rij gaan we naar een groot toernooi. Dan toch nog een kans op zilverwerk? Dinsdag in de laatste en overbodige kwalificatiematch in Wales begint de voorbereiding. Dan moeten de jonge talenten echt uitgeprobeerd worden.

LEES OOK: Castagne centraal: leuk experiment, maar de Esten hebben hem nooit getest

    • Opdracht volbracht voor de Rode Duivels: 3-1-zege tegen Estland
    • België kwalificeert zich als groepswinnaar voor WK 2022 in Qatar
    • Partij volgende week dinsdag in Wales heeft geen belang meer 
  • 19u30

    Castagne in verdediging, Benteke diepe spits

    België: Courtois, Castagne, Denayer, Carrasco, Vertonghen, Meunier, Witsel, Vanaken, E. Hazard, De Bruyne en Benteke 

  • 19u30

    Roberto Martinez verrast dan toch op één positie: Castagne start in verdediging, Benteke zoals verwacht diepe spits

    Door de afwezigheid van basisspelers Alderweireld, Tielemans en Lukaku moest de bondscoach toch wat knopen doorhakken. Daags voor de wedstrijd verklapte hij alvast dat Christian Benteke de vervanger van Lukaku zou worden in de spits. Voor de 30-jarige aanvaller is het nog maar de eerste basisplaats in deze kwalificatiecampagne.

    Thibaut Courtois krijgt recordinternational Jan Vertonghen, Jason Denayer en verrassend Timothy Castagne voor zich. Dedryck Boyata begint dus op de bank. Thomas Meunier en Yannick Carrasco zijn de wingbacks van dienst, Witsel krijgt De Bruyne en/of Vanaken bij zich op het middenveld. Een van die laatste twee zal een rijtje hoger staan, naast Eden Hazard en achter diepe spits Christian Benteke.

  • 19u40

    Elf van Estland

    Estland: Igonen, Teniste, Paskotsi, Tamm, Mets,  Ojamaa, Poom, Kreida, Vassiljev, Zenjov en Anier

    In vergelijking met de match begin september in Tallinn zien we zes nieuwe namen in de basis bij de Esten. Estland verloor in eigen huis met 2-5 van België en coach Thomas Häberli gooit zijn halve ploeg door elkaar. Estland pakte vier puntjes in deze campagne: thuiswinst tegen Wit-Rusland en een gelijkspel op verplaatsing bij Wales. 

  • 19u45

    36.000 toeschouwers verwacht in Koning Boudewijnstadion

    Er worden straks zo’n 36.000 fans verwacht worden in het Koning Boudewijnstadion. Dat maakte de Belgische voetbalbond (KBVB) gisteren bekend. De Rode Duivels vonden hun publiek een eerste keer terug tegen Tsjechië op 5 september, toen 20.000 supporters de match bijwoonden. Het was, uitgezonderd de vriendschappelijke interland tegen Ivoorkust in oktober 2020 (7.000 toeschouwers), al geleden van 19 november 2019 tegen Cyprus dat de nationale ploeg fans mocht verwelkomen.

  • 19u50

    Vanzeir en Faes moeten nog wachten

    Dante Vanzeir en Wout Faes zullen nog even op hun officieel debuut als Rode Duivel moeten wachten. Beide younsters zitten in de ruime kern van bondscoach Roberto Martinez maar vanavond heeft de Spanjaard geen plaats op de bank voor deze twee jonkies.  

  • 20u05

    QUIZ. Scoorden deze Rode Duivels nu wel of niet op weg naar Qatar? Doe de test!

    De Rode Duivels kunnen tegen Estland en Wales zekerheid verwerven over deelname aan het WK 2022. Dat Romelu Lukaku met enkele doelpunten andermaal van goudwaarde was, kunnen we u al verklappen. Maar weet u nog of de volgende 10 Rode Duivels wel of niet wisten te scoren in de WK-kwalificatiecampagne? Doe hier de test

  • Kan het vanavond nog fout lopen voor de Rode Duivels?

    • Neen, ze winnen straks met veel doelpunten verschil

      44%
      40 stemmen
    • Zeker niet maar het wordt geen gemakkelijke match

      43%
      39 stemmen
    • Ja, tegen Wales sleepte Estland een gelijkspel (0-0) uit de brand

      13%
      12 stemmen
  • 20u25

    Dries Mertens krijgt voor aftrap tegen Estland huldiging voor 100e cap (terwijl hij die kaap eigenlijk al even voorbij is)

    Dries Mertens krijgt straks vlak voor de aftrap van deze WK-kwalificatiewedstrijd een huldiging voor zijn honderdste cap. De 34-jarige aanvaller van Napoli vierde zijn honderdste cap in het nationale shirt tijdens het EK afgelopen zomer. Intussen zit Mertens aan 102 caps (21 doelpunten). Tegen Estland voorziet de KBVB de traditionele huldiging bij de mijlpaal voor de Leuvenaar. Mertens begint vanavond op de bank. 

  • 20u30

    Nog een kwartier

    Het is nog een kwartier tot aan de aftrap. Het Koning Boudewijnstadion is nog maar half gevuld voor dit treffen. Het miezert wat in Brussel en veld lijkt er wel goed bij te leggen.  

  • 20u35

    Turkse scheidsrechter

    De wedstrijd vanavond is in handen van Halil Umut Meler. Deze 35-jarige Turk moet deze partij in goede banen te leiden.  

  • 20u39

    Spelers komen het veld op

    Onder een luid applaus betreden de 22 tenoren de grasmat van het Koning Boudewijnstadion. Eerst wordt Dries Mertens nog gehuldigd voor zijn 100ste wedstrijd als Rode Duivel. De Leuvenaar krijgt een staande ovatie van de fans.  

  • 20u41

    Nationale hymnes

    We luisteren eerst naar het Estse volkslied. Daarna mogen de Belgen meezingen met de Brabançonne. 

  • 20u42

    Koning Filip

    Onze Koning is afgezakt naar de Heizel om de Rode Duivels aan te moedigen. 

MEER OVER DE RODE DUIVELS

Vastgoed

Jobs in de regio