Beerschot-voorzitter Francis Vrancken met enkele paarse beren van Simone Schoofs, die levenslang gratis toegang tot de Beerschotloges krijgt, mocht er een deal komen. 

Beerschot-voorzitter Francis Vrancken met enkele paarse beren van Simone Schoofs, die levenslang gratis toegang tot de Beerschotloges krijgt, mocht er een deal komen. ©  Joren De Weerdt

Berentransfer naar voetbalclub Beerschot voorlopig on hold tot na bezoek ‘teddytaxateur’

Zandhoven -

Beerschot-voorzitter Francis Vrancken kwam zaterdag persoonlijk onderhandelen met Simone Schoofs (85) in haar assistentiewoning in Zandhoven over de transfer van haar 650-koppige berenverzameling naar de eersteklasser. Simone was geneigd om op zijn aanbod om alles in één keer te kopen in te gaan, maar directrice Charlotte Leemans van woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw van Troost stelde voor om eerst het bezoek van een gespecialiseerde taxateur af te wachten alvorens over de transfersom te praten.

Kristin Matthyssen

LEES OOK. Grote transfer in aantocht: voetbalclub Beerschot wil alle 650 teddyberen van Simone (85) kopen

Simone Schoofs vertelde vorige week in Gazet van Antwerpen hoe door een verhuis naar een assistentiewoning in Zandhoven het grootste deel van haar berenverzameling nu al een tijdje in kartonnen dozen zit, wat ze zelf heel spijtig vindt, niet in zijn minst voor die beren. Het gaat in de meeste gevallen om merkberen, ‘rasberen’ zoals Simone het zelf omschrijft, sommige zelfs handgemaakt. Omdat ze kinderloos bleef waren de beren een beetje haar kinderen.

Beerschot-voorzitter Francis Vrancken tussen de beertjes op de sofa. 

Beerschot-voorzitter Francis Vrancken tussen de beertjes op de sofa. ©  Joren De Weerdt

Het onschuldig artikel bracht een tsunami aan reacties teweeg. Plots blijkt België vol berenverzamelaars te zitten. Het is echt een gebikkel om de beren. Al 120 reacties kreeg Simone. Vrijdag alleen al kreeg de 85-jarige 74 telefoontjes en bezoekjes. “Iemand nam zes waardevolle beren mee en Simone kreeg 250 euro en dit kerststukje in de plaats”, wijst Charlotte Leemans, directrice van het woonzorgcentrum. “Maar we hebben eigenlijk geen idee hoeveel ze juist waard zijn. Ik heb haar nu gezegd dat ze geen beer meer mag buiten laten gaan vooraleer er volgende week een echte taxateur is gekomen die de waarde op de beren kan plakken.”

Simone Schoofs toont Vrancken haar slaapkamer vol beren. 

Simone Schoofs toont Vrancken haar slaapkamer vol beren. ©  Joren De Weerdt

Ambitieuze plannen

Om Simone bij te staan, schoof directrice Leemans zaterdag mee aan de tafel toen Beerschot-eigenaar Francis Vrancken kwam onderhandelen. Vrancken, de man achter de Kempense bouwgroep DCA, wil de totale collectie opkopen. Hij ontvouwde de ambitieuze plannen die Beerschot met de beren heeft.

“Eigenlijk weet niemand exact waar de ‘beer’ in Beerschot vandaan komt”, legde hij eerst aan Simone uit. “Volgens sommigen komt het omdat onze voetballers zo sterk als beren waren vroeger, anderen denken dan weer dat het een verwijzing is naar een mannelijk varken. Uw beren zouden een plek krijgen in ons Museum XIII in het Olympisch Stadion. De mooiste beer zouden we dan bijvoorbeeld naast de Gouden Schoen van Rik Coppens kunnen zetten. Beerschot is een familieclub. Een voetbalclub behoort niet toe aan de eigenaar, maar aan de supporters. Uw 650 beren zouden eigendom worden van onze supporters, en ik zou als voorzitter blij zijn dat ze zo kunnen samenblijven.”

Het Lievevrouwke van Simone. “Dat zult ge niet wegdoen zeker?”, zei de voorzitter. 

Het Lievevrouwke van Simone. “Dat zult ge niet wegdoen zeker?”, zei de voorzitter. ©  Joren De Weerdt

Berenmeter Beerschot

Net zoals de Strangers ambassadeurs van Beerschot zijn, zou Simone de meter worden van de beertjes van Beerschot. Ze krijgt een levenslang abonnement aangeboden en toegang tot het logecomplex. “Oeioei, dan moet ik mij gaan opkleden”, reageerde Simone direct wat verschrikt. Voorzitter Vrancken ziet in Simone ook de ideale vriendin voor zijn eigen 88-jarige moeder die nu dikwijls in de loge er wat verloren bijzit tussen ‘‘t joenk volk’. “Mijn chauffeur zal u persoonlijk komen ophalen”, zei Vrancken. “Dan zet ik u naast mijn mama.”

“U zou een goeie gesprekspartner voor mijn 88-jarige mama zijn”, probeerde Vrancken Simone te overtuigen. 

“U zou een goeie gesprekspartner voor mijn 88-jarige mama zijn”, probeerde Vrancken Simone te overtuigen. ©  Joren De Weerdt

Voorts verwees de Beerschotvoorzitter naar de vele jonge buitenlandse spelers uit Latijns-Amerika die moederziel alleen vanuit hun ver land naar hier komen om bij Beerschot te sjotten. “Als wij die jongens dan een beertje kunnen meegeven om mee te slapen, voelen ze zich misschien getroost”, zei hij bloedserieus.

Verder starten Beerschot, DCA en de Universiteit Antwerpen een samenwerking rond kinderen en luchtvervuiling. Ook hierin kunnen de beren een rol krijgen. Simone wees erop dat een deel van haar beren nog in een garagebox in Schoten staan. “Dat is niks, we hebben genoeg chauffeurs om de beren te komen ophalen. We kunnen zelfs onze middenvelder Raphael Holzhauser sturen”, pareerde Vrancken haar bezorgdheid.

Nog geen deal, maar er zal wel iets uit de lucht vallen aan deze high-five te zien. 

Nog geen deal, maar er zal wel iets uit de lucht vallen aan deze high-five te zien. ©  Joren De Weerdt

Messi

Simone was geneigd op het voorstel in te gaan. Maar niet alleen voor dat voetbalabonnement en dat berenmeterschap. Ze had een prijs in gedachten, maar die is zelfs voor Beerschot best stevig. Dat komt natuurlijk omdat er voor de echte berenkenners enkele exemplaren bijzitten met verzamelwaarde. Mocht Simones berenverzameling een voetbalploeg zijn, dan kan je stellen dat er enkele Messi’s, Neymars en Mbappé’s bijzitten die niet direct iets te zoeken hebben in de Jupiler Pro League. Maar die de prijs van de ploeg ineens opdrijven.

De onderhandelingen verliepen tussen de beren. 

De onderhandelingen verliepen tussen de beren. ©  Joren De Weerdt

Directrice Charlotte Leemans stelde daarom voor om volgende week eerst alle beren te inventariseren - ook die uit de garagebox in Turnhout - en een taxateur te laten komen. Het is voor de transferonderhandelingen wellicht interessanter om die toppers eruit te filteren en in het verzamelcircuit te laten, om zo tot een deal te komen die zowel voor Simone als voor Beerschot bevredigend is. “Ik ben een Antwerpse, ik vind het zeker mooi als mijn beren zo veel mogelijk samenblijven bij een warme familieclub.” Vrancken wou weten van waar Simone afkomstig is. “Deurne, oeioei?!”, lachte hij. Maar het stelde hem gerust dat er veel paarse beertjes in haar collectie zitten en in haar voortuin witte en paarse viooltjes de boventoon voeren. Toeval, maar het deed het plaatje wel kloppen.

Een berenhandtas. 

Een berenhandtas. ©  Joren De Weerdt

De voorzitter stapte dus zonder beer buiten, maar Charlotte Leemans beloofde als er meer duidelijkheid is weer in contact te treden. “Ik doe ook al mijn puzzels weg. Moet ge gene puzzel hebben voor uw jonge voetballertjes uit het buitenland zodat ze zich minder eenzaam voelen? Een euro per puzzel en alle stukskes zijn er nog bij?”, vroeg Simone bij het afscheid nemen. “Nee nee, u hebt mij zeer warm ontvangen”, zei Vrancken, terwijl Simone zich verontschuldigde dat ze hem geen pintje had kunnen aanbieden. Er volgde nog een vriendschappelijke high five met een paars beertje in de handen. Je moet de huid van de beer niet verkopen voor hij geschoten is, maar vermoedelijk zal het wel tot een deal komen, als er wat meer duidelijkheid is.

Bij het buitenkomen kwam de buurman van Simone binnen. “Ik verzamel melkkannetjes,” zei hij. Maar dat zal iets voor een andere club zijn.

Directrice Charlotte Leemans stond Simone bij. 

Directrice Charlotte Leemans stond Simone bij. ©  Joren De Weerdt

Simone toont al haar beertjes. 

Simone toont al haar beertjes. ©  Joren De Weerdt

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL