Volgens de vakbonden zijn de lonen en vergoedingen te laag in de sector. ©  RR

Huishoudhulpen dreigen met staking: “Wij moeten betalen om te gaan werken”

De vakbonden van de huishoudhulpen dreigen met een staking, omdat de lonen en de verplaatsingsvergoedingen in de sector te laag zijn.

“Wij gaan in Brussel actievoeren op donderdag 18 november. Huishoudhulpen die eraan willen deelnemen, zijn gedekt met een stakersvergoeding”, zegt Issam Benali, secretaris van de socialistische vakbond ABVV. “Als er geen oplossing komt voor onze problemen, kan op een latere datum een bredere staking volgen.”

De vakbonden vinden de lonen in de sector te laag. “En dan moeten huishoudhulpen ook nog eens betalen om te gaan werken”, zegt Benali. “De verplaatsingsvergoedingen die de huishoudhulpen ontvangen dekken de reële kosten niet. Ze krijgen amper dertien eurocent per kilometer.”

“Sector is ondergefinancierd”

Federgon, de federatie die de werkgevers van de dienstenchequesector vertegenwoordigt, betreurt de actie van de vakbonden. “Wij hebben al middelen vrijgemaakt om 0,4% loonopslag te geven bovenop de index”, zegt Ann Cattelain, algemeen directeur van Federgon. “Maar onze sector is structureel ondergefinancierd.”

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) zegt dat de dienstenchequebedrijven meer middelen zullen krijgen. “We gaan vanaf nu de volledige indexering van de loonkost aan de dienstenchequebedrijven betalen. Tot hiertoe betaalden we maar 73% van die indexering”, zegt Crevits. “Met die extra middelen moeten ook de arbeidsvoorwaarden van de huishoudhulpen versterkt worden.”

Maar volgens Federgon is dat niet voldoende. “We krijgen geld voor de indexering, maar niet om andere uitgaven zoals de verplaatsingskosten mee te betalen”, zegt Ann Cattelain.  (cwil)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER