Een ontwerpbeeld van het gebouw, gezien vanop de Schelde. 

Een ontwerpbeeld van het gebouw, gezien vanop de Schelde. ©  CMB

Natuurpunt onderzoekt beroepsopties tegen vergunning voor Maritieme Campus Antwerpen

De lokale Natuurpunt-afdeling Hobokense Polder onderzoekt de opties om in beroep te gaan tegen de vergunning die het Antwerpse stadsbestuur heeft verleend voor de bouw van de Maritieme Campus Antwerpen (MCA) van rederij CMB naast het natuurgebied Hobokense Polder. Natuurpunt wijst erop dat er 1.972 bezwaren werden ingediend tegen het project, dat volgens de natuurorganisatie een grote belasting zou betekenen voor het beschermde gebied.

Bron: Belga

MCA moet een 40.000 m2 groot complex worden op de voormalige BP-site op het nieuwe duurzame bedrijventerrein Blue Gate. De sloop en sanering van de BP-site zijn al gebeurd, de werken aan de nieuwe campus zouden starten in het voorjaar van 2022 met het oog op oplevering in 2024.

LEES OOK: Groen licht voor Maritieme Campus: “Meer dan 500 mensen zullen hier werken aan de toekomst van de scheepvaart”

Natuurpunt trok eerder al van leer tegen het project, nadat gesprekken erover met CMB op niets waren uitgedraaid. Natuurpunt zegt zich niet te verzetten tegen de “intenties” van MCA. CMB wil er maritieme bedrijven bij elkaar brengen om samen te werken rond innovatie en duurzaamheid. Dat zou gebeuren in een gebouw met coworking, labo’s, ateliers en R&D-faciliteiten om bijvoorbeeld waterstofmotoren te testen.

“Maar de locatie is zeer aanvechtbaar”, klinkt het bij Natuurpunt. “Die wordt immers volledig omgeven door de Hobokense Polder. De geplande hoogbouw zal via licht- en lawaaihinder een zeer grote belasting betekenen voor dit erkend natuurgebied. Daarbij worden volgens ons regels overtreden betreffende de wetgeving op natuur en ruimtelijke ordening.”

Ook het Agentschap Natuur en Bos en de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie gaven een negatief advies voor het project, benadrukt Natuurpunt, dat nu wil samenzitten met zijn advocaten om de vergunning te bestuderen en na te gaan hoe het stadsbestuur met de vele bezwaren is omgegaan. Mogelijk zal Natuurpunt beroep aantekenen, waardoor de uitvoering van de vergunning alvast geschorst zou worden.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio