Voetgangersbeweging woedend over laksheid stad en politie: “Verongelukte voetgangers in Berchem zijn slachtoffers van gedoogbeleid”

De Voetgangersbeweging reageert woedend op het overlijden van twee voetgangers (18 en 55) op het Burgemeester Edgard Ryckaertsplein aan het station Antwerpen-Berchem. Volgens hen waren de ongevallen niet alleen voorspelbaar, maar ook perfect te voorkomen. Zij beschouwen de stad Antwerpen en de politie als medeverantwoordelijk en eisen snelle veranderingen. “Zolang er beleid wordt gevoerd vanuit het principe ‘don’t mention the car’, zullen er voetgangers en fietsers in het verkeer sterven.”

nelo

LEES OOK: Twee verkeersdoden kort na elkaar aan station Antwerpen-Berchem, maar niemand lijkt verantwoordelijk voor gevaarlijk plein

“De hele context van het stationsplein heeft ertoe geleid dat er twee doden zijn gevallen, uitgerekend op een plaats waar men als voetganger zorgeloos en veilig zou moeten kunnen verplaatsen”, zegt Tom Dhollander, gedelegeerd bestuurder van de Voetgangersbeweging. “Deze ongevallen waren niet enkel voorspelbaar, ze waren ook perfect te voorkomen.”

Geen handhaving

Volgens de Voetgangersbeweging treft niet alleen de chauffeur schuld. “In de onmiddellijke stationsomgeving zijn er geen laad- en loszones of gereserveerde parkeerplaatsen voorzien voor leveranciers. Verwondert het dan dat chauffeurs die bij het station moeten zijn de weg van de minste weerstand zoeken en dwars door de voetgangerszone rijden? De toegang tot het plein oogt uitnodigend voor vrachtverkeer, maar eindigt in een bedrieglijke fuik.”

Ook de Antwerpse politie is volgens de Voetgangersbeweging door haar laksheid ten aanzien van foutparkeerders medeverantwoordelijk. “Dagelijks rijden er gemotoriseerde voertuigen in een voor hen verboden zone zonder dat daar een haan naar kraait. Er is geen toezicht en handhaving, laat staan dat er boetes worden uitgedeeld.”

LEES OOK: Ouders van studente (18) die doodgereden werd aan Berchem-station: “Vallery was onze diamant”

De politie heeft aan de kant van de Uitbreidingsstraat paaltjes geplaatst.

De politie heeft aan de kant van de Uitbreidingsstraat paaltjes geplaatst. ©  svw

Nultolerantie voor gemobiliseerd verkeer

Daarom vraagt de Voetgangersbeweging aan het stadsbestuur om een laad- en loszone te voorzien aan de kant van de Uitbreidingstraat, zodat het plein vrij blijft voor voetgangers.

LEES OOK: Ondanks dranghekken na twee dodelijke ongevallen tóch weer bestelwagen op plein aan station Berchem: politie plaatst paaltjes

Ook eist de vzw een nultolerantie voor gemobiliseerd verkeer op plaatsen waar veel voetgangersverkeer is. “Foutparkeerders moeten zonder pardon worden beboet en de publieke ruimte moet zodanig zijn ingericht dat gemotoriseerd verkeer in voetgangersgebied onmogelijk wordt. In uitzonderlijke omstandigheden kunnen vergunningen worden afgeleverd, mits er bijkomende veiligheidsmaatregelen worden genomen om voetgangers en fietsers te beschermen.”

“Zolang er beleid wordt gevoerd vanuit het principe ‘don’t mention the car’, zullen er voetgangers en fietsers in het verkeer sterven”, aldus Dhollander.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio