Aangeboden door Hedin Automotive

© Hedin Automotive

5 tips voor wie elektrisch begint te rijden

Overweeg je een elektrische wagen en wil je die graag eens testen? Dat kan bij Hedin Automotive, dat een ruim testwagenpark van Mercedes-EQ-modellen ter beschikking heeft. En dankzij de volgende tips van Bart Massin (Stroohm), een topexpert in elektrisch rijden, neem je zeker een goede start.

Elektrisch rijden is meer dan ooit een hot topic. Nadat eerder al besloten werd dat nieuwe bedrijfswagens vanaf 2026 uitstootvrij moeten zijn, mogen vanaf 2029 alleen nog elektrische wagens nieuw ingeschreven worden in Vlaanderen. Het is dus duidelijk welke richting de toekomst uitgaat. Dat hebben ze ook al lang begrepen bij Hedin Automotive. De grootste groep van Mercedes-Benz-dealers in ons land begeleidt je graag om de stap naar een elektrische auto te zetten. Zo maakte Hedin Automotive een podcast over elektrisch rijden en kregen alle verkopers een extra opleiding van Bart Massin en zijn team van Stroohm, dat onder meer laadoplossingen en consultancy rond elektrische wagens aanbiedt. Aan wie binnenkort elektrisch gaat rijden, geeft hij graag enkele concrete tips.

 © Hedin Automotive

1. Wachten is niet nodig

Zijn eerste tip: je hoeft echt niet meer te wachten. Elektrisch rijden is nu al perfect mogelijk. Je hebt wel een goede plek nodig om te laden. “Vergelijk het met rijden te paard vroeger. Wat moest je doen? Een plaats hebben om dat paard te stallen en te voeden. Met een elektrische auto is dat precies hetzelfde. Je hebt een plaats nodig om hem te voeden, deze keer met elektriciteit. Heb je zelf geen plaats? Dan kun je – bijvoorbeeld met het geld dat je uitspaart door het lagere voordeel alle aard (VAA) – een parkeerplaats huren. Qua rijbereik zitten we al lang voorbij de mentale grens. Dit is geen probleem meer, ook niet om op vakantie te gaan. Dankzij het lagere VAA, de lagere verbruikskosten, de lage taksen en de fiscale aftrekbaarheid is elektrisch rijden ook financieel heel interessant.”

2. Plaats een slimme laadpaal

Een laadpunt is een must voor je eigen gebruiksgemak. Zowel de particuliere als professionele bestuurder kiest het best voor een slim laadpunt. “Dat betekent dat je laadpunt het vermogen in tijd kan aanpassen. Mensen met een digitale meter moeten rekening houden met het capaciteitstarief vanaf 1 juli 2022. Je betaalt de netbeheerder dan niet meer in functie van je jaarverbruik, maar op basis van je hoogst afgenomen kwartierpiek per maand. Kies dus een laadoplossing die het verbruik van de woning kan meten en ziet wanneer er een piek is om dan de wagen te verminderen.”

Als particulier krijg je een duwtje in de rug van de overheid. “Een privépersoon kan momenteel via zijn belastingaangifte een voordeel krijgen van 45 procent van de prijs van het laadpunt, berekend op een maximumbedrag van 1.500 euro. Het moet wel gaan om een slim laadpunt, professioneel geïnstalleerd én je moet een contract voor groene stroom hebben”, zegt Bart Massin.

En wat als je een elektrische auto kiest als bedrijfswagen? “Zorg er dan voor dat de kostprijs van de elektriciteit netjes wordt terugbetaald door jouw werkgever. Hiervoor moet in het laadpunt een meter aanwezig zijn die kan communiceren.”

 © Hedin Automotive

3. Laad je batterij niet volledig op

Je batterij volledig leegrijden en dan helemaal opladen? Dat is niet de beste strategie op lange termijn. “Om de laadcapaciteit maximaal te behouden, is het beter om tussen de 10 en 90 procent van de batterij te blijven”, raadt Bart Massin aan. En wat is het beste tijdstip om te laden? “Dat kun je beter aan de auto zelf overlaten door vooraf je vertrektijd in te geven. De EQA van Mercedes-Benz is daar een heel mooi voorbeeld van. Je zegt niet wanneer je wilt beginnen te laden, maar je stelt in dat de auto opgeladen moet zijn tegen het moment dat je vertrekt. Zo is je batterij ’s morgens nog warm wanneer je vertrekt en verlies je geen energie om ze op te warmen als het koud weer is. Dat is een nieuw trucje dat je best onthoudt.”

4. Ontdek zelf de voordelen

Elektrisch rijden moet je geprobeerd hebben voor je een oordeel velt. “Het is eigenlijk onze smartphone op vier wielen is. Je ontdekt de voordelen pas wanneer je ermee rijdt. Je hebt meer kracht, het is stiller. Regeneratief remmen geeft nog meer comfort want je kunt met één voet gasgeven en vertragen, het zogenaamde one pedal driving. In het begin voelt dat wat vreemd maar daarna wil je nooit nog iets anders”, zegt Bart Massin. “Wat je zeker ook eens moet proberen, is de verwarming en koeling die je vanop afstand via de app kunt activeren.”

 © Hedin Automotive

5. Kies een betrouwbare autopartner

Door de elektrificatie evolueert ook de rol van de autoverkoper. Bij Hedin Automotive kregen de verkoopadviseurs een doorgedreven opleiding om klanten met al hun vragen rond elektrische mobiliteit te helpen. Als klant is het belangrijk dat je op de juiste manier begeleid wordt in de transitie naar elektrisch rijden. “Een klassieke garage zal je mogelijk afraden om elektrisch te rijden omdat ze dat niet kennen en op geen enkele vraag kunnen antwoorden. Iets wat je zelf niet kent, zul je natuurlijk nooit aanraden”, besluit Bart Massin.