Schepen Rik Verwaest scant de QR-code aan de Gevangenenpoort. 

Schepen Rik Verwaest scant de QR-code aan de Gevangenenpoort. © Joren De Weerdt

QR-wandeling brengt je naar het duistere verleden van Lier

Lier -

In de Lierse binnenstad vind je sinds kort op zeven locaties een QR-codeplaatje aan de gevel. Als je de code met je smartphone scant, kom je terecht bij het duistere verhaal dat zich daar, eeuwen geleden, afspeelde.

Chris Van Rompaey

Europa was in de zestiende eeuw in chaos. Grote tegenslagen, oorlog en ziekten zorgden ervoor dat de bijgelovige samenleving een zondebok zocht: heksen, duivels en weerwolven. Bizarre verzinsels deden de ronde en zorgden ervoor dat vele, al dan niet onschuldige, beklaagden terechtgesteld werden voor hekserij.

Ook Lier ontsnapte niet aan deze ‘heksenwaan’, want tussen 1589 en 1603 hield het stadsbestuur minstens zes vrouwen als heks aan. De nieuwe QR-wandeling die de naam Heksentoer draagt, brengt je naar plekken waar ze leefden, leden en stierven.

 

 © Joren De Weerdt

Visit Lier speelt met de wandeling in op een actueel Liers thema, namelijk hekserij. “De bal ging, zoals intussen geweten, aan het rollen toen we de herwaardering van de heksensteen op de Grote Markt begonnen op verzoek van het Comité voor Eerherstel van Cathelyne van den Bulcke. Als stadsbestuurder en historicus wil je zoiets niet louter doen op basis van Google en dus ben ik zelf actief bronnenonderzoek beginnen te doen”, zegt schepen van Toerisme Rik Verwaest (N-VA).

“Bovendien werd ik, naarmate er meer aandacht kwam voor het onderwerp, ook spontaan gecontacteerd door mensen die me wezen op bestaand onderzoek naar de heksenvervolging in Lier. En wat er bovenkwam, was vrij spectaculair: we hebben niet één, maar minstens vier heksenprocessen gehad in Lier. Naast de zaak-Van den Bulcke waren er nog Helwige Van Horck en Engelberte Hechts in 1604. Zelfs nog in 1728 werd een Lierse priester voor zwarte magie tot vijf jaar in de kerker veroordeeld.”

 

 © Joren De Weerdt

Schrijnende verhalen

“Het zijn spectaculaire, maar ook schrijnende verhalen: een oude vrouw tegen wie een groep jonge weesmeisjes een complot smeden om haar op de brandstapel te krijgen. Een verdachte die in een volle herberg wordt aangevallen door een opgefokte meute en met messen wordt gestoken op zoek naar heksentekens. Spectaculair, maar ook historisch juist trouwens. Dit is geen gefantaseerde griezelwandeling of een verzameling volksverhaaltjes: alle berichten komen rechtstreeks uit procesdocumenten, allemaal door universitair onderzoek vastgesteld.”

De ronde messingplaten met de QR-code vind je op de volgende locaties: Grote Markt aan de herdenkingscirkel, Antwerpsestraat vlak bij de vest, Sionbrug, hotel Hof van Aragon, bib de Fé, Gevangenenpoort en Eikelstraat.

Wie geen smartphone of QR-codescanner heeft, kan alle verhalen ook nalezen op de website van Visit Lier. De verhalen zijn niet geschikt voor jonge kinderen. Visit Lier heeft naast deze heksentoer nog twee wandelingen met QR-codes: de Spaanse wandeling en de Scandinaviëtoer.

03.8000.555, www.visitlier.be


MEER OVER Lier

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio