Het team van het Vrijbroekpark is blij met de Green Flag Award. 

Het team van het Vrijbroekpark is blij met de Green Flag Award. © Stijn Van de Sande

Vrijbroekpark krijgt voor het eerst Green Flag Award voor duurzaam beheer

Mechelen -

Het Vrijbroekpark in Mechelen ontving woensdag voor het eerst de Green Flag Award. Deze award beloont parken en groendomeinen die zich inzetten op verschillende vlakken, zoals duurzaamheid, biodiversiteit en participatie. “Maar dit is geen signaal om op onze lauweren te rusten. We willen het park nog verder verbeteren”, zegt Lieve Stoops.

Stijn Van de Sande

De Green Flag Award is een internationaal label voor duurzaam beheerde parken en wordt in België beheerd door GoodPlanet. In totaal is het label in achttien landen actief. “Om de twee jaar krijgen parken en groendomeinen die aan alle criteria voldoen de speciale vlag. Die kunnen ze in het park hangen en tonen aan de bezoekers. Voor 2021/2022 krijgen acht Vlaamse parken en domeinen de award. Het zijn allemaal parken in de provincie Antwerpen”, zegt projectmanager Anna Leonard van GoodPlanet.

Een van de parken is het Vrijbroekpark in Mechelen. Het domein krijgt de Green Flag Award voor het eerst. “Vorige keer stelden we ons geen kandidaat”, zegt Lieve Stoops van het Vrijbroekpark. “We wilden graag de tijd nemen om aan alle criteria te voldoen. Het gaat onder andere om doelstellingen op het vlak van duurzaamheid, klimaat en biodiversiteit. Maar ook een goed beheer, het nemen van nieuwe initiatieven en participatie zijn thema’s waarop beoordeeld wordt.”

“Stappen zetten”

Vooral op het vlak van participatie wil het Vrijbroekpark nog stappen zetten. “Want dit is geen signaal dat we op onze lauweren kunnen rusten. Daarom hebben we sinds kort een uitgebreidere vrijwilligerswerking en ook over de nieuwe hondenweide willen we onze bezoekers bevragen”, zegt Stoops. “Wanneer de nieuwe sportvelden aan Procter & Gamble gerealiseerd worden, moet er voor de hondenweide een andere oplossing gezocht worden. Daarvoor rekenen we dus ook op de inbreng van de baasjes die er gebruik van maken met hun hond.”

“De Green Flag zet onze parkbeheerders aan om te streven naar nog meer kwaliteit in aanbod en beheer”, reageert bevoegd gedeputeerde Jan De Haes (N-VA). “Ik ben zeer blij dat er dit jaar maar liefst zes provinciale groendomeinen de Green Flag Award hebben binnengehaald.”

In onze regio kregen ook de Averegten en de Kesselse Heide de Green Flag Award.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio