© atv

Boekenfestival Lees! klokt af op 24.000 bezoekers en zal in 2022 elf dagen duren

Antwerpen -

Na zeven dagen kreeg Lees! in Antwerp Expo, waar rond deze periode jarenlang de Boekenbeurs plaatsvond, 24.000 bezoekers over de vloer. Voor zijn tweede editie in 2022 wordt het boekenfestival gespreid over elf dagen. De indeling in themazones blijft behouden.

Ilse Dewever

Tot 2019 vond in Antwerp Expo jaarlijks de Boekenbeurs plaats. Toen de organisatie over de kop ging, was het bang afwachten op een opvolger. In de herfst van 2021 zouden zich uiteindelijk twee boekenfestivals ontplooien: Boektopia in Kortrijk en Lees! in Antwerpen.

Gespreid over drie dagen trok Boektopia 11.000 bezoekers, Lees! had er in een week tijd 24.000 op de teller staan. “Het aantal bezoekers van Lees! mag dan maar een kwart zijn van de Boekenbeurs van weleer, het ging ook maar om een ‘pockeditie’ die op goed vijftien weken op poten werd gezet en geconfronteerd werd met stijgende coronacijfers”, aldus Nadine Francus van Lees!. “Qua publieksopkomst heeft het virus ons zeker parten gespeeld, maar de bezoekers waren vol lof over de brede gangen en de ruimte tussen de standen.”

Meer beleving op Lees!: gewezen VRT-nieuwsanker Martine Tanghe las er zondag een dictee voor. ©  Jan Van der Perre

Leesbevordering

De bezoeker maakte op Lees! kennis met een indeling die verschilde van de traditionele boekenbeurs. Acht themazones die getrokken werden door de boekhandel, een hal volledig voor kinderen en een open structuur. “De open ruimtes zorgden voor rustpunten en ze lieten bezoekers toe rustig door de boeken te bladeren. Ook de kinderhal kon op heel wat bijval rekenen. Verspreid over vier hallen zal de volgende editie groter zijn, het aanbod ruimer, maar de open ruimte willen we behouden. Ook de themazones blijven, en worden in de volgende editie aangevuld met zones voor anderstalige en educatieve boeken.”

De tweede editie van Lees! zal in 2022 plaatsvinden van 29 oktober tot 6 november. Voorafgaand worden er op 27 en 28 oktober twee dagen exclusief voor scholen georganiseerd. “Uit rapporten kwam naar voren dat de jeugd het moeilijk heeft met begrijpend lezen. Omdat wij leesbevordering ter harte nemen, stellen wij een programma voor op maat van het basis (27 oktober) en het secundair onderwijs (28 oktober).”

Hoogtepunten van de eerste editie van Lees! waren het bezoek van de Meilandjes, Samson en Marie en een optreden van Brihang. “Met het accent op beleving zal de link tussen muziek en taal in 2022 nog verder worden verkend. Wij denken verder na over slam poetry en theater.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER